Росія попросила в бойовиків згоди на направлення деяких українських військовополонених на територію РФ для фабрикації проти них кримінальних справ, - повідомляє Українська правда.

Про це говориться в перехопленні телефонних розмов "прем'єра ДНР" Олександра Захарченка із главою "Координаційного центру допомоги Новоросії" у Москві Олексієм Марковим, які УП надали українські спецслужби.

У розмові Марков повідомив, що європейські країни збираються розглянути питання визнання "ЛНР" і "ДНР" терористичними організаціями, що може привести до санкцій, тому РФ "намагається спрацювати на випередження".

"На мене вийшли люди зі Слідчого комітету РФ із проханням встановити контакт із керівництвом ДНР з трьох питань. Перший: одержання інформації про затриманих високопоставлених військовополонених з боку України з метою проведення пошукових і допитних заходів з можливим наступним відкритим судовим процесом у Росії", - сказав Марков.

"Друге – вони дуже просять будь-яку інформацію про громадян РФ, які воюють на стороні української хунти. Їм відданий чіткий наказ про початок активних заходів щодо цих громадян. Перші арешти по Пітеру й Москві вже пройшли, завдання повністю позбавити підтримки ту сторону, принаймні на території РФ", - сказав він.

"Вони готові неофіційно послати декількох досвідчених співробітників Слідчого комітету з метою надання допомоги формованим слідчим органам і для проведення безпосередньо допитів, оперативних заходів але за умови, що це не буде поруч із лінією фронту", - додав Марков.

"Якщо влада може надати невелике приміщення для тимчасового утримання особливо цікавих військовополонених, люди зі Слідчого комітету готові надати будь-яке сприяння: матеріально-технічну допомогу, допомогу людьми для того, щоб проводити фільтрацію полонених і, можливо, за згодою керівництва Новоросії окремі ці полонені будуть спонтанно спливти на території РФ, де будуть моментально заарештовуватися за незаконний перетин кордону й одразу пускатися в справу з матеріалами, які будуть зібрані от у цьому центрі", - сказав Марков.

Захарченко на це відповів: "Так не питання. Варіант взагалі відмінний".

Як відомо, українська льотчиця Надія Савченко потрапила в полон бойовикам у Луганській області. Через якийсь час вона була незаконно перевезена на територію Росії й поміщена у в'язницю. Росія заявляє, що Савченко намагалася незаконно перетнути кордон.