Митрополит Луцький і Волинський Михаїл під час посвяти у студенти в Луцькому національному технічному університеті 2 вересня запросив до спільної молитви священнослужителів УПЦ МП, попередньо не узгодивши цей момент. Такими діями він спровокував певною мірою неприємний інцидент. Пише Волинський інформаційний портал.

Під час урочистостей владика Михаїл закликав до спільної молитви запрошених на свято голову Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП протоієрея Валентина Марчука та ректора Волинської семінарії УПЦ МП Рустика Капауза. «Церква показує дієвий приклад об’єднання не на словах, а на ділі», - зазначив при цьому священнослужитель.

Коли представники духовенства підійшли, то їм запропонували одягнути облачення. Валентин Марчук і Рустик Капауз відмовилися від цього, а також від участі у спільній молитві загалом.

«Отець Валентин відмовляється брати облачення. Це свідчить, що те, що його поведінка так свідчить…» – звернувся до присутніх владика Михаїл.

Пізніше, вітаючи першокурсників, Рустик Капауз зазначив: «Не очікував, що відбудеться концертна програма з моєю участю. Серед студентів стоять діти, які ходять в різні храми, батьки у свій час зробили цей вибір, захищений конституцією – вільно вірити в Бога, до якого вони моляться і просять про захист і хороше майбутнє», – пояснив дещо конфліктну ситуацію, яка склалася, ректор семінарії.

Більш широко цей інцидент у коментарі ВІПу прокоментував Валентин Марчук. «Я, звичайно, підійшов, думав, що все ж таки нададуть слово і буде можливість сказати свою позицію. Михаїл прекрасно знає, що я нещодавно, позаминулої неділі, спілкувався з ним особисто в його єпархії, пояснюючи, що такі інциденти ніколи не дадуть можливості для створення єдиної помісної церкви», – зазначив священнослужитель.

«У спільній молитві я би участі не брав, бо є певні правила і канони… Про це добре знав Михаїл для того, щоб зіграли на публіку. Це показ своєрідної етики і виховання. І такі речі будуть лише віддаляти нас один від одного», – вважає Валентин Марчук.