Телефонні дзвінки рідним військових – інструмент інформаційної війни. Їх можна порівняти з натиском на живу рану, або жорстокими тортурами. На жаль, людських співчуттів від ворогів ще ніхто не чув. Окупанти не гребують будь-якими способами, аби додати згорьованим сім’ям ще більше болю. Пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Неперевірені чутки

Зокрема, таким черговим ударом у пропагандистській війні можна назвати поширення неперевіреної інформації про віднайдених живими похованих солдат.

До редакції Інформаційного агентства Волинські Новини надійшов лист від читача, де йшлося про дуже гарну звістку. Зокрема, в повідомленні розповідалося про те, що один із похованих військових волинян, насправді виявився живим. Він нібито сам зв’язався з родичами і повідомив про себе.

З етичних міркувань, ми не вказуємо ані імені військового, ані населеного пункту, в якому проживають його рідні. З цього приводу кореспонденти ІА Волинські Новини взялися за розслідування інформації. Найперше, ми спробували зв’язатися з читачем, який повідомив про цей факт. Ані імені в повідомленні, ані жодних контактів, окрім електронної пошти, не було.

«Мені ця інформація відома від однієї посадової особи (звичайно, прізвища я вказати не можу, так як це була дружня бесіда). Проте в соцмережі «ВК» під відео похорону можна знайти коментарі знайомих, можливо і родичів, однокурсника. Напевно, так можна з ними зв’язатися і підтвердити або спростувати цю інформацію. Було б бажання і інтерес до цієї справи», - йдеться у відповіді на запитання про джерела інформації.

Така конспірація, м’яко кажучи, почала насторожувати. Чутки на кшталт «баба бабі сказала» в питаннях, які буквально стосуються життя і смерті, можуть нанести глибоку рану рідним, які не так давно попрощалися зі своїм героєм. Саме тому ми не вказуємо прізвища військового, який начебто виявився живим.

Зауважимо, що в вищезазначеній рекомендованій групі ВК таки є допис від імені волинянина. Той стверджує, що військовий – його однокурсник, і, правда, досі живий.

Однак, зв’язавшись з місцевим управлінням соцзахисту нам повідомили, що жодної інформації про цю «щасливу» подію немає. Ба, більше, переконують, що такі чутки ширяться більше місяця, але жодних підтверджень ні в кого немає.

Натомість у військкоматі ці чутки взагалі спростовують. Заступник військового комісара обласного військкомату з виховної роботи Володимир Бондарук розповідає, що поява подібних чуток в області – не поодинока. Вже був один сплеск.

«Причини можуть бути різні. По-перше, рідні можуть не вірити, що їх чоловіки загинули і до останнього сподіватися. А може бути таке, що ці чутки спровоковані спеціально – аби ще більше завдати горя родичам», - каже він.

Крім того, Володимир Бондарук каже, що поки що в області жодна з таких чуток не підтвердилася. Щоправда, варто згадати, що були випадки, коли оголошені загиблими виявлялися живими. Але щоб похований – то такого прецеденту не було. Тому таку інформацію потрібно ретельно перевіряти, аби не завдати рідним, які пережили трагедію, ще більшого болю.

Щоб у рідних здавали нерви

Власне, що подібні чутки можуть бути черговою політтехнологією, свідчать і часті випадки нелюдських вчинків терористів. Нагадаємо, матері загиблого волинського військового надійшов лист від убивць сина. Також волинським матерям телефонують терористи і кажуть, що вони вбили їх синів. Разом з тим, публікують документи і оголошують, що ці люди вбиті.

Такий тиск на солдатських матерів – чергова спроба розхитати тил, кажуть військові експерти. Про подібне говорить і координатор Громадянського руху «Спільна справа» Oleksandr Danylyuk.

«Путін пішов на таран. Виграє той, у кого не здадуть нерви. Матері російських солдат вже сьогодні піднімають антивоєнні бунти в Росії. Кремль намагається на випередження організувати імітацію подібних процесів в Україні. Якщо ми хочемо виграти, ми маємо демонструвати нашу готовність до тотального спротиву, а не брати участь у путінських провокаціях», - пише Данилюк.

Інформацію про віднайденого похованого солдата ми попросили перевірити у СБУ. Там теж жодних відомостей, на жаль, не знайшлося. Тож, як це не прикро, подібні листи чи дзвінки мають здебільшого аж ніяк не благородну мету.

Дзвінки «з того боку»

Однак, телефонні дзвінки від терористів можуть нести і певну цінну інформацію. Зокрема, це стосується тих випадків, коли військові перебувають в полоні, або вважаються зниклими безвісти.

Нагадаємо, нині в списках зниклих і полонених військових кілька сотень волинян. А у Ковелі створять центр допомоги 51 ОМБ, щоб оперативно і якісно координувати роботу, пов’язану з військовими-волинянами, які перебувають на Сході.

У Центрі гуманітарної допомоги по звільненню полонених та заручників у зоні АТО під керівництвом Володимира Рубана кажуть, що до родичів полонених військових можуть дзвонити «з того боку». Найголовніше в процесі розмови з'ясувати - чи живий полонений (просити дати йому трубку на кілька слів) і де він знаходиться конкретно (в якому місті і місці).

«Також попереджаємо всіх родичів, що на вас будуть чинити психологічний тиск через полонених. І вимагати від вас - звернутися до журналістів, підняти шум, поширити заяви і т.д. Чим більше ви будете виконувати ці вимоги і чим більше звертатися в пресу - тим примарнішими стають надії на швидке визволення ваших друзів і родичів», - кажуть фахівці.

До слова, подібний дзвінок вже пролунав на Волині. По це на своїй сторінці написав журналіст Василь Нагорний. З його слів, одна з матерів військового опинилася в центрі подібної психологічної атаки. Терорист, який телефонував, переконував, що на розгром волинської бригади вже ставлять ставки.

Жінка, правда, не розгубилася і згадала всі нецензурні слова та прокльони, які знала. До слова, він зауважує, що «прихований номер» теж можна відслідкувати.

«Сьогодні до однієї матері подзвонило якесь х…ло та сказало, що на 51 бригаду поставлені ставки - розгромлять чи ні. Мовляв, він наближений до вищого офіцерського складу і знає точно, що ніхто за 51 бригаду не дбає, нікого з полону забирати не будуть. Нібито на кону величезні гроші, які мають отримати певні люди, що поставили ставку на розгром. Величезне прохання: НЕГАЙНО ПІСЛЯ ТАКОГО ДЗВІНКА ЗВЕРТАЙТЕСЬ В СБУ. Те що у вас вибило в телефоні «приватний номер» не значить, що цю скотину не можна вичислити і покарати. Гаряча лінія СБУ: 0 800 501 482, або у Волинській області : (0332) 24 22 10», - пише він.

Своєю чергою, Служба безпеки України не раз повідомляла, що тиск на родини військовослужбовців – це спланована акція. Зокрема, подібне часто відбувається в соцмережах.

«Соціальні мережі, які підконтрольні російським спецслужбам, проводять цинічні інформаційні акції, об’єктом яких є члени сімей військовослужбовців, залучених до АТО. Вказані дії спрямовані на провокування у них панічних настроїв та проведення заходів протестного характеру, які у подальшому інтерпретуються російською стороною у якості доказів непідтримки населенням Західної України політики Уряду держави щодо знешкодження бойовиків на Сході», - кажуть в управлінні.