18 270 гривень заробітної плати може отримувати рядовий український суддя.

Рівно місяць тому, 3 серпня набули чинності зміни внесені до бюджету України, іншими словами Верховна Рада проголосувала за встановлення граничного рівня зарплати служителям Феміди.

25 серпня програма телеканалу ICTV «Дістало!» уже повідомляла про те, що розмір зарплати суддів України неабияк виріс.

Однак прес-служба Верховного суду буквально на наступний день спростувала цю інформацію.

Проте навіть за таких умов мінімальна зарплата служителів Феміди, зокрема на Волині викликає не лише подив, а подекуди й обурення. А тут ще й збільшення максимальної ставки і це при тому, на Сході нашої держави тривають бойові дії, країна економить на усьому, де тільки можна, економлять на зарплатах, соціальних видатках,  електроенергії і теплопостачанні. 

Майже усі опитані запевняють, що збільшувати виплати потрібно пенсіонерам, студентам, а також підвищити рівень мінімальної зарплати. Особливої уваги, на думку волинян, потребують і військові, які зараз у надскладних умовах перебувають на Сході України.

Проте й тут не обійшлося без іронії – кілька волинян, почувши про суми окладів волинських суддів жартома сказали, що і цього їм буде мало і варто було б іще збільшити заробітну плату.

Згідно даних, які оприлюднив інформаційний сайт IA ZIK з 1 січня 2013 року посадовий оклад суддів місцевого суду складав 10 мінімальних зарплат, а це складає більше 12 тисяч гривень. У минулому році судді Волинського окружного адміністративного суду щомісяця одержували 15,787 тис грн. А зарплатня людей у чорних мантіях у Господарському суді області торік становила 18,7 тисячі гривень. Найбільше заробляли судді Апеляційного суду Волині – понад 21 тисячу гривень щомісяця. І тут варто згадати про премії, які подекуди складають 50% від місячного окладу та надбавки за вислугу років, які також порадують своїм розміром.

.

Чому державна влада підвищує зарплату тим, у кого вона і так не мала, тим паче у надскладний для країни час – питання лишається відкритим. Зрозуміло лише те, що такі зміни у суддівській системі започаткував екс-президент України Віктор Янукович.

Саме з внесення змін до законопроекту «Про судоустрій та статус суддів» пан Янукович розпочинав «малу судову реформу». Зауважимо, що оклад служителів Феміди визначається законодавством – законом «Про судоустрій та статус суддів» та законом «Про Конституційний суд України».

Сайт «Економічна правда» навіть графічно зобразив «поступове зростання» суддівських окладів.

Разом з тим редакція «Економічної правди» не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації.

Тож приходимо до висновків, що максимальна зарплата суддів у цьому році не повинна перевищувати 18 270 гривень. При тому, що йдеться лише про оклад, інформація про надбавки та премії не обговорювалася, а отже у цій частині питання все залишається без змін.

Отож чи вплине збільшення зарплат, чи то максимального її розміру на волинське правосуддя – невідомо.