Компанія ВОГ Трейдинг (ТМ WOG) депутатів Ігоря Єремєєва і Степана Івахіва намагається відсудити у держави 88,2 млн гривень за втрачені в Криму нафтопродукти.

Міністерство палива та енергетики платити гроші не планує і звинувачує ВОГ Трейдинг в шахрайстві, пише "ЛІГАБізнесІнформ".

Після анексії Криму у власність Росії незаконно перейшло державне Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами (ФПЗНП), яке володіє морською нафтоперевалкою у Феодосії.

В останні два роки перед анексією Криму найбільшими клієнтами перевалки виступали структури групи ВЕТЕК Сергія Курченка, Ромпетрол Україна, російський Лукойл, а також WOG.

Наприкінці березня Кримська влада націоналізувала Феодосійську перевалку. У відповідь на це Міністерство енергетики та вугільної промисловості замість ФПОНП створило державне Підприємство по забезпеченню нафтопродуктами з пропискою в Києві, передавши на баланс потужності перевалки.

"Але той момент в резервуарах підприємства знаходилося до 40 000 тонн нафтопродуктів, які належать українським компаніям, - розповів керівник одного з нафтотрейдерів, який працює в Криму. - Всі, або майже всі, ці обсяги були продані в Криму, оскільки на півострові тоді почався дефіцит нафтопродуктів, а з Росії поставки ще не були налагоджені".

ВОГ Трейдинг виявилася однією з компаній, паливо яких було на Феодосійській перевалці на момент її націоналізації. В резервуарах перебувало 2600 тонни бензину і 16 600 тонн дизельного палива, що належать цій компанії. Обсяги зберігалися за договором, підписаним ще в листопаді 2013 року.

Прес-служба групи WOG повідомила, що після націоналізації Феодосійського підприємства компанія не змогла реалізувати це паливо. У зв'язку з цим у квітні ВОГ Трейдинг звернулася до Господарського суду Рівненської області з позовом до держпідприємства з вимогою відшкодувати їй збитки від втрати нафтопродуктів.

"Ми передали підприємству по забезпеченню нафтопродуктами на зберігання нафтопродукт, які вони нам не повернули, - йдеться в повідомленні WOG. - Цілком логічно, що ми були змушені звернутися до суду, щоб повернути власне майно".

18 червня суд першої інстанції стягнув з держпідприємства 88,2 млн гривень на користь ВОГ.

5 вересня Міненерго розповсюдило заяву, в якій звинуватило посадових осіб ВОГ Трейдинг в махінаціях і підробці документів.

Міністерство стверджує, що дізналося про розгляд позову тільки на стадії апеляції, оскільки підсудність розгляду справи була змінена у зв'язку з підписанням договору поруки між ВОГ Трейдинг і маловідомої ТОВ Кіойл (Рівненська область). Ця компанія за даними Єдиного реєстру юридичних осіб вже перебуває в стадії банкрутства.

Міністерство вважає, що насправді ВОГ Трейдинг змогла продати нафтопродукти, які перебували на Феодосійській перевалці, після чого підробивши документи для стягнення з держави неіснуючого боргу.

Зокрема, за версією міністерства, акти звірки руху палива підписані не встановленою особою Васильєвим А.В., який ніколи не призначався на посаду директора ДП і не виконував його обов'язки.

В матеріалах, розміщених в Єдиному державному реєстрі судових рішень, йдеться, що 23 березня Феодосійське підприємство направило ВОГ Трейдинг лист, де вказало про неможливість відвантаження палива з резервуарів у зв'язку з його відсутністю.

"Цей лист підписаний тим же Васильєвим А.В., - особу якого встановити не вдалося, - відзначає Міненерго. - Ці обставини підтверджують спроби ВОГ Трейдинг стягнути кошти шляхом підробки документів, фальсифікації доказів у справі і надання неправдивих відомостей".

Міністерство також зазначає, що заправки ВОГ Трейдинг успішно працюють в окупованому Криму.

"Тому, всі залишки нафтопродуктів, які були передані на зберігання ДП, успішно вивезені ВОГ Трейдинг і надалі використовуються для збагачення посадових осіб компанії", - йдеться в повідомленні відомства.

WOG цю заяву спростовує. "Компанії WOG - ні ВОГ Рітейл, ні ВОГ Трейдинг - не здійснюють  реалізацію нафтопродуктів в Криму", - повідомила прес-служба компанії.