У Луцьку на тиждень містяни спробують із автівок пересісти на громадський транспорт і велосипеди. Про це стало відомо 15 вересня під час прес-конференції, що відбулась у міській раді. Пише Волинський інформаційний портал.

Обласний центр Волині долучиться до Європейського тижня мобільності, що пройде з 16 по 22 вересня. Цьогоріч кампанія відбуватиметься під гаслом «Наші вулиці, наш вибір!». Її суть полягатиме в популяризації більш екологічних видів транспорту.

«Акція традиційна для Європи. Вона проводиться з 2013 року. Цьогоріч разом із Луцьком до неї долучиться ще приблизно дві тисячі міст», – зауважив заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев, додавши, що в обласному центрі Волині в такому форматі акція відбувається вперше.

Детальніше про заплановані заходи розповіла начальник відділу розвитку туризму управління туризму та промоції міста Луцької міської ради Катерина Теліпська, яка зауважила, що лучанам хочуть нагадати, що місто має бути комфортним для життя людей.

Отож, у рамках Тижня у школах міста проведуть виховні уроки про негативний вплив автомобільного транспорту на екологію міста.

Також запланована акція «Чиновник на велосипеді». Очікується, що у п’ятницю, 19 вересня, службовці мерії на роботу приїдуть не на власних автівках, а велосипедами. «Сподіваємось, вони покажуть, як можна здорово починати свій день».

У планах – акція « День ПАРКування», яка також відбудеться у п’ятницю, 19 вересня. Так, лучанам покажуть, якою повинна бути насправді пішохідна вулиця Лесі Українки, звільнивши її від нав’язливого руху автомобілів. «Люди стають щасливими, коли виходять зі своїх будинків і можуть почитати улюблену книгу в затишному парку. День паркування буде символічним. На Лесі Українки першість тримають автомобілі, а ми хочемо показати, якою вона може та повинна бути», – зауважила посадовиця.

Активізується в рамках кампанії і робота місцевої велошколи. Її учасників не лише безкоштовно навчатимуть їзді на велосипеді, а й розкажуть правила дорожнього руху та будову транспортного засобу. Збір груп відбудеться о 10 годині з подальшим переміщення на іподром, що в Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки.

У суботу, 20 вересня, відбудеться безкоштовна велоекскурсія Старим містом і його околицями.

На завершення, 22 вересня, буде акція «День без автомобіля». Пройде вона під гаслом «Я сьогодні без авто». «Ми хочемо, аби всі містяни пошукали інші маршрути добирання до роботи: велосипедні чи пішохідні», – додала Катерина Теліпська.

«Ми закликаємо всі підприємства та організації долучитись до нас, працівників мерії. Крім того, це дасть змогу зрозуміти, наскільки міська рада готова до цього: треба облаштувати додаткові парковки, місця для переодягання. Перевіримо готовність інфраструктури міста», – додав на продовження теми Тарас Яковлев.

«Закликаю долучитись усіх підприємців. Особисто я приїду велосипедом, тож і інших запрошую. Сподіваюсь, захід пройде надзвичайно вдало», – висловив свої сподівання заступник мера, зауваживши, що їздить на велосипеді дуже часто.