У Луцьку планують ліквідувати неефективні підприємства. На черзі – КП «Зелене господарство». Про це 16 вересня під час засідання постійної комісії міської ради з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва розповів секретар міськради Сергій Григоренко. Пише Волинський інформаційний портал.

Під час засідання комісії Сергій Григоренко нагадав депутатам про ідею поділити всі комунальні підприємства Луцька на три категорії: стратегічні, які ліквідувати наразі неможливо, оскільки вони обслуговують усе місто (приміром, «Луцьксвітло», ЛПЕ), просвітницькі, які мають благодійну мету і на них не можна заробляти («Ласка», «Луцький зоопарк») та ті, які не приносять прибутку, а отже, їх потрібно якомога швидше позбутись.

Так, у місті планують до кінця року ліквідувати чотири комунальні підприємства: «Естет», «Зелене господарство», бо воно виконує ті ж функції, що й «Парки та сквери», «Луцькрекламу» й «Автопарксервіс».

«Це не остаточний перелік. Є й інші», – зауважив Сергій Григоренко, додавши, що необхідно ліквідувати всі неефективні, штучні та непотрібні місту підприємства.

Про те, що можна зняти з балансу КП «Зелене господарство», яке з кожним роком погіршує показники своєї роботи, розповіла начальник відділу фінансового контролю та аудиту Луцької міської ради Валентина Малютіна. «Є приміщення, техніка, але все майно рухоме й нерухоме арештоване декларативно. Найперше на баланс «Паркам і скверам» передамо приміщення», – зауважила вона.

Щодо боргів комунального підприємства, то їх нараховується приблизно 2,5 мільйона, з яких 1,5 мільйона – заборговані податки. «Лише за перше півріччя цього року заплатили 212 тисяч гривень штрафних санкцій. Збитки накопичуються. Кожен наступний період діяльності КП гірший за попередній», – зауважила посадовиця.

Депутатів цікавило, чому це та інші збиткові підприємства до цих пір не ліквідували. Крім того, Петро Савчук і Роман Романюк висловили припущення, що доведення КП до такого стану було цілеспрямованим і вигідним комусь. Мовляв, якщо, приміром, у «Луцькому зоопарку» свого часу зафіксували нарощення заборгованостей і без тривалих зволікань звільнили неефективного менеджера, то наразі результат такого рішення говорить сам за себе.

Не оминули увагою депутати й підприємство «Луцькреклама», яке чотири роки тому було на межі банкрутства, проте йому дали другий шанс, а наразі воно знову – у черзі на ліквідацію.

Після тривалих обговорень проект рішення про ліквідацію КП «Зелене господарство» депутати підтримали, проте подальшу його долю вирішить сесія міськради.