Волинська влада пропонує розробити єдиний механізм для надання дозволу громадянамна розробку родовищ корисних дкопалин. Зокрема, для видобутку на території області.
Нагадаємо, кількома місяцями раніше на території регіону було виявлено незаконне видрбування бурштину. Виявлений злочин набув масштабів чималогоскандалу на території області, УМВС з прокурорами наввипередки обіцяли пресі покарати винних з дуже суворо. Однак справа помалу втихла, зараз стажі правопорядку про це навіть не заїкаються.
Однак чиновники все ж зайнялися питанням і зараз продумують механізм як легалізувати і впорядкувати процес розробки родовищ бурштину на території Волині.
Тож відповідальні посадовці і експерти зібрали робочу нараду аби розробити механізм ля надання родовищ корисних копалдин у користування громадянам та юридичним особам.
"На сьогоднішній день не існує чіткого переліку документів які подаються в обласну раду для того, щоб підготувати ці рішення. Тому питання виділення ділянок по бурштину набуло серйозного начення. Ми вже другу нараду намагаємося визначитися в тій дорожній карті, яка повинна бути для того, щоб інвестор чи господарюючий суб'єкт, який зацікавлений розробкою цих надр могли далі рухатися", - зауважив Олександр Самосик.
Загалом. зі слів чиновника, на Волині поклади бурштину знаходяться в родовищах загальною площею понад 8 тисяч гектарів. А тому потрібно розробити єдиний прозорий механізм для його видобутку як інвесторами, так і підприємцями. 
Спираючись на законодавство та на досвід інших областей, в якихї уже налагоджений видобуток бурштину, Самосик вказав, що отримання в користування родовищ може відбуватися у два способи: через проведеня аукціонів або ж без них. Тож, на думку чиновника, спершу треба затвердити саме перелік документів, які необхідні для надання надр у користування та видорбутку корисних копалн на території нашої області.
Окрім того, на думку начальника обласного управління екології, потрібно відрізняти процес геологічного вивчення і дослідної промислової розробки надр від самого процесу видобування корисних копалин. Зокрема, родовища бурштину на Волині знаходяться на ділянці площею понад 8 тисяч гектарів.
Заступник начальника Головного управління Держземагентства області Світлана Богута запрпонувала надавати ділянку під розробку без її вилучення з лісового фонду. Право користвування надрами повинно надаватися тільки після оформлення дозвільних документів - спеціальні длозволи - ліцензії на використання надр, акт гірничого відводу і правовстановлюючі документи на земельну ділянку.
Між тим розроблення механізму процедуру надання дозволів на розробку надр і видобуток бурштину збираються винести на розгляд обласних депутатів, які й повинні будуть встановити єдині правила гри для мисливців за волинським бурштином.