Волиняни одні з тих, хто платить за хліб найбільшу ціну в Україні. Згідно з відповідними показниками – Волинь на третьому місці.

Про це йшлося під час наради з керівниками борошномельних та хлібопекарських підприємств з питань стабілізації цінової ситуації на ринку борошна, хліба та хлібобулочних виробів сьогодні, 17-го вересня. Пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Дорожчий хліб соціальних сортів продають лише в Київській і Тернопільській областях. Для порівняння цінової політики в регіонах зауважили, що у Львівській області хліб дешевший на гривню.

«Ми маємо не найдорожче борошно, але одні з найдорожчих цін на хліб соціальних сортів. Чому так!? Найбільші оптово-відпускні ціни склалися на найбільших хлібопекарських підприємствах області: ТзОВ «Володимир-Волинський хлібозавод» - 6.61 гривні, ПАТ «Теремно Хліб» (6.43 гривні, ціну підвищили на 50 копійок з вересня), ПрАТ «Нововолинський Хлібозавод» - 6.30 гривні.

Так, найнижчу ціну - 5.07 гривні - пропонує ТОВ «Ковельський хлібокомбінат», - доповів директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко.

На це зреагували антимонопольники, зокрема, виконувач обов’язків голови Волинського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Сергій Луговий наголосив, що вони направили вимоги у ПАТ «Теремно Хліб» та ПрАТ «Нововолинський Хлібозавод», аби вони надали свою калькуляцію виробництво хліба.

Щодо продажу хліба у супермаркетах, у торгівельній мережі ставлять дозволену надбавку по максимуму – 6%.

«Ми здійснюємо моніторинг лише в шести супермаркетах Луцька. Порушення формування ціни немає. Вони дотримуються позначки, яку не можна перевищувати – 6 %. Хліб дорожчає через оптовідпускні ціни», - пояснює завідувач сектору Державної інспекції з контролю за цінами Вікторія Тимчишина.

Загалом, в області є більше 60 виробників хліба.

Як стверджують аграрії, ціни на борошно Аграрного фонду збільшилися майже на 30%, тобто із 2.89 гривні до 3.76 гривні.

Тому хлібопеків закликали укладати договори з Аграрним фондом, аби до кінця року купували борошно за стабільною ціною.

Щодо сплати податків, то нарікання були на монопольника ПАТ «Теремно Хліб». Річний обсяг продажу підприємства - 64 мільйони гривень, а з кілограма хліба сплачують податку лише 1 копійку, натомість, як інші виробники платять 5-7 копійок.

Після усіх дискусій і запитань, радник голови обласної державної адміністрації Сергій Кошарук пообіцяв, що всім дасть відповіді на поставленні запитання.

Однак, які необхідно прийняти кроки задля стабілізації ціни на хліб – конкретних рішень не озвучили.

Втім, фахівці зауважили, що за минулий тиждень, наші хлібопеки розпочали підвищувати ціни і за тиждень позначка збільшилася на 8%.