Щорічно міська рада попереджає городян про те, що спалювати опале листя небезпечно для здоров’я та навколишнього середовища.

Традиційна нарада з представниками міських комунальних, освітніх, медичних закладів, садівничих товариств відбулася в Луцькій міській раді сьогодні, 17 вересня. Пише Інформаційне агенттво Волинські Новини.

Згідно з інформацією екологів, в опалому листі є чимало небезпечних хімічних елементів, які, при спалюванні, потрапляють у повітря. З’єднуючись з викидами автотранспорту, ця токсична суміш, утворює цілу низку отруйних речовин, які здатні викликати в людей алергічні реакції і загострювати хвороби органів дихання, заважати засвоєнню кисню. В повітря проникають канцерогенні речовини.

Міський голова підписав відповідне розпорядження, згідно з яким в місті заборонили спалювати опале листя. Контролювати дотримання цього розпорядження має муніципальна дружина, яка щодня у вересні-жовтні патрулюватиме місто до 22 години.

Штраф за самовільне спалювання відходів, опалого листя рослинності та її залишків передбачений у розмірі від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 гривень) для громадян і від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (850-1700 гривень) для посадових осіб.

До слова, міські екологи днями вже виявили одне згарище, поблизу стихійного сміттєзвалища. А на службу «15-80» надійшло вже чимало скарг на спалення листя. Скарги надходили з вулиць Писаревського, Теремнівської, Конякіна, Кравчука. Минулого місяця лучани найчастіше потерпали від диму в районах паркових зон.

Вивозити опале листя планують на міський полігон. Відповідне доручення отримав спецкомбінат. А ось житлово-комунальним підприємствам радник міського голови Борис Сорока порадив використовувати опале листя як добрива. Тому ЖКП мають визначитися з місцем для компостних ям.

До слова, начальник міського управління охорони здоров’я Федір Кошель пояснює, що дим від спалювання листя призводить до загострення хронічних хвороб. Між іншим, в Луцьку 1004 людей хворіють на астму, з них – 314 дітей, 2254 лучан живуть з діагнозом «хронічний бронхіт». А представник держекоінспекції Антон Поліщук розповідає, що до них дуже часто телефонують люди старшого віку і зі сльозами на очах просять допомогти, бо їм нічим дихати.

Він порадив тим, хто несерйозно ставиться до цієї проблеми, поспілкуватися з людьми, які мають проблеми зі здоров’ям через їдкий дим. Держекоінспекція виготовила спеціальні інформаційні біл-борди, а разом з ДСНС вирішили створити на Волині рейдову групу.

Скаржитися на паліїв радять за телефонами: Держекоінспекція 72-33-96, 72-46-95; служба оперативного реагування Луцької міськради 15-80;