Бойовики та російські військові продовжують обстрілювати позиції сил АТО на Донбасі. За минулу добу вони атакували близько півтора десятка населених пунктів. Про це повідомив речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко. Пише 5 канал.

Так, протягом дня під вогонь потрапили позиції підрозділів ЗС України у Донецькій області в районах населених пунктів Нижня Кринка, Піски, аеропорту Донецьк, Рідкодуб, Гранітне, Курахове, Новоорлівка, Дебальцеве, Шуми. У Луганській області терористи обстріляли позиції українських військових в населених пунктах Попасна, Станиця Луганська, Новоселівка, Центральний, Міус, Чорнухіне.

За даними РНБО, втрат серед українських бійців немає.

За оперативною інформацією розвідки, фіксується переміщення російських військових та бойовиків в районах населених пунктів Фащівка, Красний Луч Луганської області та Дебальцеве Донецької області. На територіях, підконтрольних бойовикам, терористи продовжують маскувати військову техніку в житлових кварталах та у подвір’ях мирних громадян.

Зі слів Андрія Лисенка, сили АТО готові до провокацій та до відбиття наступу. Так, учора терористи здійснили кілька атак та обстрілів позицій сил АТО від н.п. Фащівка Луганської області, в напрямку Дебальцевого Донецької області та з рубежу міста Кіровське Донецької обл., в напрямку Юнокомунарівська Донецької області.

 

Триває повітряна розвідка з боку РФ з використанням безпілотників. Впродовж доби зафіксовано п’ять таких випадків на висотах від 1 до 2 км. Двічі безпілотники спостерігалися поблизу Маріуполя та тричі – на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом.

Протягом доби прикордонники відділу «Красна Талівка» Луганської області тричі зафіксували факти спрацювання мін, встановлених російськими диверсантами. В одному із випадків на міні підірвалася та загинула жителька одного із прикордонних сіл. Обставини вибухів ще у двох випадках з’ясовуються. Це свідчить про активізацію "мінної" війни на даній ділянці та поновлення спроб з боку російських найманців відтіснити прикордонників від лінії кордону. Те, що в ході такої війни гине мирне населення – російських терористів явно не хвилює.

Речник РНБО закликав місцевих жителів прикордонних з Росією районів та районів, прилеглих до зони АТО, бути пильними та за можливості утриматися від збирання грибів.

Крім того, Андрій Лисенко повідомив, що артобстрілами бойовиків зруйновано кілька житлових будинків у селах Нижня Кринка, Ханженкове, Верхня Кринка, Спартак та у місті Ясинувата. Також пошкоджено лінії електропередач в районі Макіївської фільтрувальної станції, внаслідок чого станція знеструмлена, в Макіївці відсутнє постачання питної води.

Терористи продовжують артобстріли Первомайська Луганської області. Жертв немає. Жителі міста залишаються без світла та зв’язку. Воду підвозять за графіком – кілька разів на день. В місті бракує медикаментів та їжі.

Лише вчора у РНБО отримали підтвердження інформації, що викрадений 13 вересня мера Лисичанська живий і перебуває у терористів.

У Донецьку, Макіївці, Шахтарську, Сніжному, Луганську та інших містах, тимчасово контрольованих терористами, припинено роботу майже всієї банківської системи. Зокрема, у Донецьку працюють тільки банкомати "Ощадбанку", які обслуговують лише власні кредитні картки. У всіх відділеннях Київського району Донецька не працює система переказів. Крім того, обмежено кількість відділень, які приймають комунальні платежі та здійснюють грошові перекази.

"Укрпошта" планує з сьогоднішнього дня відновити роботу 11-ти відділень поштового зв’язку у Донецьку і 4-х відділень – у Макіївці. При цьому наголошується, що до Донецька і Макіївки будуть отримуватись тільки реєстровані поштові відправлення без здійснення доставки адресату, тобто тільки до поштового відділення.

У Луганську відновлено постачання електроенергії до обладнання "Укртелекому", що дозволило запустити лінії зв’язку у тестовому режимі.