За 6 місяців цього року медики зафіксували збільшення кількості хворих на туберкульоз - на 33,7 %. Також збільшується кількість хворих дітей на цей недуг.

Водночас, в області не можуть закупити в необхідній кількості туберкуліну. Тим часом, дитячий протитуберкульозний санаторій заповнений на 60% і планує здійснювати ще й інші види діяльності. Пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Протитуберкульозне об’єднання області б’є на сполох - показник захворюваності на туберкульоз на Волині збільшується. Волинь, згідно зі статистикою, вже на 4 місці в Україні.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я людини, материнства та дитинства сьогодні, 17 вересня.

За 6 місяців цього року на Волині захворіло 405 осіб на туберкульоз. Торік, за цей же період, виявили 303 хворих. Приріст складає 33,7%.

Одна з головних проблем в області, каже генеральний директор обласного протитуберкульозного об’єднання Олег Яковенко, – відсутність туберкуліну для дітей. Донедавна його взагалі не було на Волині. Тому проби Манту не робили.

Цього року на туберкульоз захворіло 6 дітей до 14 років і 6 підлітків (торік – 6 і 5). Половина з них – контактні діти. Такий стан речей відбувається тому, що профілактика захворювання серед дітей відбувається невчасно.

А ось дитячий протитуберкульозний санаторій «Згорани» може змінити назву і прийматиме не лише тих дітей, які потребують профілактики туберкульозу. Бо перспектив розвитку його вузької спеціалізації немає.

Головний лікар санаторію Олександр Сень розповів, що наступного року планують відкрити після ремонту спальний корпус на 60 ліжок. Однак, санаторій заповнений зазвичай на 60%. Там на профілактику направляють дітей у яких виявляють позитивну реакцію проби Манту та які контактували з хворими. З його слів, санаторій потребує подальшого покращення матеріальної бази.

Начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк пояснює, що санаторій в якості протитуберкульозного закладу немає перспектив розвитку. Цей заклад вже отримав ліцензію на інші види діяльності. Оскільки головні процедури спрямовані на профілактику, а не на лікування, то діти з іншими діагнозами не будуть піддаватися небезпеці, переконує він.

До слова, члени комісії вирішили рекомендувати сесії продовжити контракт з головним лікарем санаторію на 5 років.

Члени комісії намагалися співставити ці два питання: чому в ситуації збільшення кількості захворювання на туберкульоз профілактичний протитуберкульозний санаторій заповнений на 60%.

Олег Яковенко пояснював, що до них потрапляють діти, які вже потребують лікування, а не профілактики. А виявленням дітей, які контактують з хворими на туберкульоз, вони не займаються. Бо це має контролювати амбулаторна медицина.

Однак депутат облради Яків Смокович додав, що амбулаторії практично не можуть проконтролювати, чи приймають ліки хворі, які живуть, скажімо, за 6 кілометрів від медпунктів. Тому такий і високий показник захворюваності.

З-поміж інших проблем протитуберкульозного об’єднання – кадри. 50% лікарів-фтизіатрів – пенсійного віку, 10% з них мають вік більше 70 років. До слова, в обласному протитуберкульозному об’єднанні є новий фахівець – лікар-фтизіатр з Донецької області, який переїхав на Волинь у зв’язку з подіями в країні.

Також не вистачає вакцини БЦЖ, якою щеплюють новонароджених. Однак, у зв’язку зі зміною стратегії лікування, хворі не перебувають на стаціонарі кілька років, а лише до знебацилення (кілька місяців). Тому вдалося оптимізувати роботу і скоротили ліжкомісця.

Власне, депутати розглядали ще й питання продовження контракту з Олегом Яковенком. Однак, на думку депутатів, він не подав стратегії розвитку протитуберкульозного об’єднання.

Відтак, депутати вирішили контракт з Олегом Яковенком не підписувати, а управління охорони здоров’я Волинської ОДА має подати іншу кандидатуру.