КП «Волинська обласна стоматологічна поліклініка» скаржиться на нестачу коштів. Колектив хоче зробити підприємство приватним.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я людини, материнства та дитинства сьогодні, 17 вересня. Пише інформаційне агентство Волинські Новини.

Головний лікар КП «Волинська обласна стоматологічна поліклініка» Ігор Дворко поскаржився депутатам на те, що поліклініка не заробляє коштів. Бюджет закладу він назвав бюджетом «проїдання». Кошти залучати заклад не може. Стоматполіклініка працює за госпрозрахунком, та цих коштів не вистачає. Там немає рентгенкабінету, пацієнтів посилають робити знімки у інші заклади, потім вони здебільшого не повертаються.

Тому приміщення колектив хоче приватизувати, аби згодом можна було отримати кредит. А стоматологи могли б вкладати власні кошти у кабінети. Разом з тим обіцяють в закладі не змінювати спеціалізацію і зберегти робочі місця.

Однак питання не отримало однозначної підтримки. Начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк вважає його передчасним і таким, що треба вивчити. Мовляв, якщо заклад нерентабельний – то його варто ліквідувати і передати приміщення шкірвендиспансеру.

Однак голова облради Валентин Вітер зазначив, що переписка з обласною стоматполіклінікою триває з 2010 року. Це питання усе не вирішиться і досі.

Однак «курку, яка може нести золоті яйця» деякі депутати не хочуть втрачати. Зі слів народного обранця Михайла Бегаля, стоматологія – прибуткова галузь. А якщо підприємство неприбуткове, то зазвичай, там міняють керівників.

Щоправда, як зауважили члени комісії, продаж комунального майна має відбуватися через аукціон, тому не виключено, що його придбають інші люди. Адже приміщення, площею 400 квадратних метрів – ласий шматок.

Тим паче, зі слів начальника відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області Лілії Кашевої, у законодавстві немає процедури, що колектив може приватизувати приміщення. Насамперед, необхідно було вирішити долю самого комунального підприємства. Тому колектив має створити юридичну особу, а згодом в умовах аукціону, можна було б поставити максимум умов: збереження робочих місць, обслуговування соціальних програм.

Після обговорення комісія підтримала рішення, хоч і його слід детально вивчити.