В міжнародному автомобільному пункті пропуску «Ягодин» посадові особи Ягодинської митниці виявили не задекларовану ікону з зображенням Божої Матері з малим Ісусом. Твір сакрального мистецтва перевозив громадянин Великобританії, який слідував легковим автомобілем марки «Мерседес» на виїзд з України смугою спрощеного контролю «зелений коридор». Про це повідомляє прес-служба ГУ Міндоходів у Волинській області.

Ікона, загорнута у паперову серветку та обмотана прозорою клейкою стрічкою, знаходилася серед особистих речей даного громадянина, - уточнюють фахівці митниці.

Після експертизи спеціалісти Волинського краєзнавчого музею підтвердили культурну цінність ікони «Взыскание погибших Пресвятая Богородица» та повідомили, що ікона є оригінальним твором іконопису ХІХ ст., повністю ручної роботи та має художнє, історичне, етнографічне і наукове значення.

По даному факту слідчим відділом УСБ України у Волинській області проводиться досудове слідство у кримінальному провадженні, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.15, ч.1 ст.201 КК України

Довідково:

Культурні цінності - це об'єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України. Під опис культурних цінностей підпадають предмети образотворчого мистецтва, релігійного культу, музичні інструменти, нумізматика, філателія, фалеристика, боністика, тощо.

Інструкцією про Порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон, що затверджена наказом Міністерства культури і мистецтв від 22.04.2002 №258, встановлено, що вивезенню з України не підлягають культурні цінності, занесені до Державного реєстру національного культурного надбання, включені до Національного архівного фонду або до Музейного фонду України.