Керівник тимчасової слідчої комісії Андрій Сенченко, яка повинна знайти причини "Іловайського котла", розповів про хід розслідування. Так, комісією вже направлені запити до всі структур, які мають відношення до АТО, включаючи Генштаб, МВС, Нацгвардію, СБУ та розвідку. А наявна інформація вже дозволяє назвати можливі головні елементи, які і стали причиною трагедії, - повідомляє ТСН.

"Є припущення, що операція була приурочена, на жаль, як це раніше водилося, до Дня Незалежності", - заявив, як передає Сегодня.ua, керівник тимчасової слідчої комісії Андрій Сенченко. При цьому керівник комісії визнає, що це могло стати тим фактором, який міг підштовхнути бійців до необдуманого ризику, а жорсткі терміни завершення операції могли бути нав'язані вищим командуванням. Так чи інакше, за словами керівника комісії, наступ на Іловайськ було достатньо поспішним.

Окрім того, однією з причин невдалих боїв у самому Іловайську могло бути погане озброєння добровольчих батальйонів.

"Ті батальйони, які брали участь у наступі, вони були погано, неадекватно озброєні", - заявив Андрій Сенченко.

А коли наступ сил АТО у самому місті "захлинувся", командуванням не було прийнято рішення про відведення сил та вирівнювання лінії фронту. 

При цьому тили угрупування, яке брало участь у звільненні Іловайська, було прикрито позиціями силовиків на ділянці Савур-Могила – Амвросіївка, які 10 днів поспіль знаходились під масованим артобстрілом з території РФ. Після такої артпідготовки саме на цій ділянці здійснили прорив регулярні частини армії Росії, які і утворили "Іловайський котел".

Керівник тимчасової слідчої комісії вважає, що інформації про артпідготовку, розвідданих про значну концентрацію сил противника на загрозливому напрямку, а також прогнозів можливої реакції Путіна на військових парад у Києві на День Незалежності, було достатньо для прийняття відповідних контрзаходів, які могли врятувати від трагедії.

Окрім того, навіть коли російські війська здійснили прорив і почали оточення сил АТО під Іловайськом, начальник Генштабу не прийняв рішення про відведення військ.

"У перебігу двох-трьох днів була можливість вивести війська без втрат, поки не було щільного кільця, але начальник Генштабу не приймав цього рішення. День не брав, два не приймав, три не приймав, потім кільце стало настільки щільним, що вже вискочити було не можливо", - заявив Андрій Сенченко.

У комісії не можуть також встановити деталі переговорів, під час яких сторони узгодили прядок виходу силовиків з котла. Через це неможливо з'ясувати, хто з ким та на яких умовах домовився про вивід українських військових, які замість обіцяного "зеленого коридору" йшли "алею смерті".

Ще одною задачею тимчасової комісії є встановлення точної кількості загиблих, поранених та зниклих безвісті у "Іловайському котлі".

Нагадаємо, що за словами міністра оборони України Валерія Гелетея, під Іловайськом, Комсомольським, Новоазовськом, Луганськом, в боях за Луганський аеропорт і під Савур-Могилою загинув 181 військовослужбовець.

ВІДЕО МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ТУТ