Медики-добровольці з батальйону "Миротворець" - одні з небагатьох, хто вижив, вибираючись з "Іловайського котла". Під шквальними обстрілами лікарі збирали поранених у полях та селах. На своїй санітарній машині "Червона Рута", яку бійці ласкаво охрестили Жужа, вони вивезли понад 80 бійців, - йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Троє медиків, які добровільно поїхали у зону АТО, з Іловайського пекла повернулися живими. 47-річний киянин, доктор медичних наук Всеволод Стеблюк разом зі своїми колегами врятував майже сотню українських бійців. Лікарі-волонтери пройшли через Майдан, а вже за півроку – опинилися на Сході України. Перша місія – у Словянську, далі був Дзержинськ та сумнозвісний Іловайськ. П'ять днів оборони, цілодобові "Гради" та мінометні обстріли. Стеблюк каже, що надавати допомогу бійцям доводилося в надлюдських умовах.

Вижити в «Іловайському котлі» не сподівався ніхто, з жахом згадує фельдшер-доброволець Михайло Гулак. На війні він отримав три поранення, від смерті, каже врятувало міцне плече товариша 27-річний хірург Микола Линько, виходячи з Іловайська отримав осколкове поранення стопи та кулю в стегно. Організувати роботу лікаря на передовій, каже лікар-волонтер дуже тяжко, зашивати поранених йому доводилося навіть під потягом. Вони вижили завдяки Богу, кажуть медики. Всеволод Стеблюк розповідає про власні обереги - пояс з молитвами із Володимирського собору та мішечок із фотографіями діда, який пройшов дві війни. Коли було дуже тяжко, він прихиляв до серця цього маленького їжачка – подарунок від сина.

Доброволець з батальйону "Миротворець" Віталій Мариненко на прізвисько "Грек"– один з небагатьох, хто вижив в Іловайську. Що таке допомога лікарів на війні, він відчув на власній шкурі. З поля бою на Жужі його вивіз Стеблюк. Після реабілітації у шпиталі, каже "Грек", відразу поїде на фронт. Осколкові поранення, ампутації та пошматовані тіла - жахи війни медики з АТО запам'ятають назавжди. На передову вони планують повернутися вже найближчим часом.