Щороку у автопригодах за участю нетверезих водіїв гине щонайменше півтора мільйона людей, - повідомляє прес-служба волинської міліції.

У європейських у разі виявлення інспектором на дорозі п’яного водія за кермом у нього відбирають водійські права терміном на два роки.
Близько року тому, коли в Україні запровадили нові штрафи, зменшилася кількість смертельних ДТП. Нині ж водії забувають про них і, порушуючи Правила дорожнього руху, думають, що відповідальність за скоєне їх не стосується. Втім доволі часто це такий собі самообман, адже водій повинен враховувати, що внаслідок власної безвідповідальності постраждати може він сам. Інспектори Державтоінспекції Волині щодня фіксують щонайменше 10 випадків, в яких водії керують автомобілем напідпитку.

– Часто порушники відмовляються визнавати факт вживання алкоголю або ж запевняють, що випили зовсім не багато. Більше того – переконані: розцінювати це як керування автомобілем у нетверезому стані працівники Державтоінспектори не мають права, – розповів командир взводу УДАІ УМВС України у Волинській області Сергій Марчук.
І справді, законодавством передбачено, що за кермо можна сідати лише за повної відсутності алкоголю в крові, враховуючи всі види алкогольних напоїв. Проте іноді водії вважають, що пляшка пива не є причиною відмовлятися керувати власним автомобілем.

П’яний водій за кермом – злочинець, тим більше, коли з його вини трапляються дорожньо-транспортні пригоди. У більшості випадках такі водії і не усвідомлюють, що накоїли. Наркологи з прикрістю констатують той факт, що протягом 2014 року кількість нетверезих водіїв за кермом збільшилася.

Лікар-нарколог обласного наркодиспансеру Інна Новосад розповідає:
– Реакція такої людини зменшується в рази, їй непросто зреагувати на різку зміну обстановки на дорозі, як-от пішохід, що «вискакує» нізвідки. Втім увагу на відповідальне керування варто звернути й водіям двоколісного транспорту: велосипедів, скутерів, мотоциклів. ДТП в нетверезому стані цієї категорії водіїв може бути значно небезпечнішим, адже вони на дорозі менш захищені в порівнянні з автомобілістами.

Нещодавно одна з таких дорожньо-транспортних пригод, що трапилася на Волині, мало не коштувала життя водієві та пасажирові. На щастя, обійшлося без жертв, проте автомобіль, який перекинувся у кювет, реставрації фактично не підлягає. Водій був напідпитку, втім повністю визнав свою провину за скоєне.

Шановні водії, будьте обачні, адже навіть невелика доза спиртного може стати причиною скоєння дорожньо-транспортної пригоди і як наслідок – трагічного випадку. Якщо ж вас затримають працівники ДАІ, то така легковажність обійдеться у штраф близько 6-ти тисяч гривень або ж адміністративний арешт терміном від 7-ми до 10-ти діб. Тож чи варте воно того?