Волинський політолог Ярослав Ярош вважає, що нинішня ситуація в країні є безумовно складна - кризова ситуація, військовий стан. На превеликий жаль, Україна втягнута в таку геополітичну гру. Іде серйозний пошук союзників. Багато європейських держав, США, Канада підтримують саме Україну.

«Ми бачимо, що йде консолідація світу навколо певних демократичних цінностей. Сьогодні всі розвинуті країни виступають проти анексії територій інших держав, а виявляти свою позицію», - вважає політолог. 
Зараз Росія активно втручається в внутрішню політику нашої держави. На думку політолога це спровокувало тим, що рейтинг, вплив Росії і політичної еліти, яка знаходиться при владі з Володимиром Путіним, втрачала свої позиції поступово в себе в державі. Це призводило до того, що падав рейтинг провладних сил у більшості населення. У Російській Федерації соціально більш забезпечені категорії суспільства Росії - це силові структури, ФСБ, міліція і частково інтелігенція, освіта. Якщо вона підтримує силові відомства, то безумовно можна говорити, що Росія - це поліцейська держава, де основна ставка робиться на силу.
За спостереженням полтолога, це просто збурення ситуації, щоб Україна не розвивалась, а всі ресурси вкладала в військову кампанію, не проводила реформування і була нестабільним, таким собі сірим регіоном.
З однією сторони Ярош називає це унікальним шансом для України, тому що дуже швидко знаходяться стратегічні партнери (Європейський союз, США), але проблема в тому, що ми втрачаємо героїв нашої держави, кращих її людей. Україна, безумовно відстоїть свої позиції, переконаний Ярослав Ярош. 
«Путіну не потрібна успішна Україна, яка буде розвиватись і застосовувати європейські цінності. Він не хоче допустити, щоб поруч біля нього розвивалася і була активною держава. Відразу впадуть його рейтинги і російська політика виявиться неефективною», - зазначив Ярослав Ярош.
Домовленості звичайно в уряді між Росією і Україною є. Адже, сьогодні український капітал представлений в Росії і навпаки. Як сказала Ангела Меркель «Путін десь втратив відчуття реальності і живе сьогодні в якомусь іншому світі», тобто не можна зрозуміти до кінця, які цілі перед собою ставить найбагатша людина в світі. Можливо шукати абсолютної влади чи впливати на всі геополітичні процеси.
Якщо провокувати далі і не знаходити ніяких домовленостей це призведе до прямого вторгнення Російської Федерації в Україну, і у цьому процесі задіяні будуть інші держави.
На сьогодні розглядається ситуація в разі необхідності США може надати високоточну зброю. Барак Обама чітко стоїть на нашій стороні, вважає політолог.
«Один з депутатів російської Думи відзначив, що в цій війні Україна бореться за європейські цінності, формування нації, незалежність, а Росія за що бореться - нікому не відомо». Ярослав Ярош каже, що ця думка має зерно істини.
Політолог вважає, що хоч і складно, але країна вийде з цієї ситуації і будемо розвиватися в європейському напрямку.
«Після Майдану нам потрібно, щоб змінилась політична еліта. Має бути створена якась певна громадська рада, яка буде відслідковувати призначення посад начальників, голів адміністрацій. Змінювати систему управління старими кадрами нічого не змінить». 

Якщо ситуація так і залишиться і буде певне мирне врегулювання, завершаться масштабні втрати з боку українських громадян, то Україна вже далі повинна підтягнути економічний, соціальний рівень, нормально розвиватись, щоб громадяни з особливого статусу Луганська і Донецька не ставили питання куди їм іти чи на підтримку Росії чи України.
Політолог зазначає, що за результатами найближчих виборів український Парламент повинен на третину оновитись. Прогнозує, що пройдуть нові обличчя, ті самі виборці вже не пройдуть. Суспільство потребує зміни вищої еліти, вони хочуть бачити тих людей, які вже сьогодні роблять якісь позитивні речі для суспільства. Політика - раціональна справа і всі хочуть долучити кращих героїв. Проблема в тому, щоб вони потім не загубились в цих загальних списках тих чи інших політичних сил і чи потім їхній голос будуть чути, зазначає Ярослав Ярош. Але оновлення, спостерігає політолог, уже пішло, так само як і зміни в суспільстві, а відтак приймати рішення в старих рамках вже не вийде. Не виключає, що нові політичні сили могли б принести зміни і для суспільства. 
Потрібно пройти виборчий процес і пережити зиму енергетичної залежності від Росії.
Попри все, переконаний Ярош, сьогодні Україна має серйозних союзників і це дає підстави говорити про перспективи розвитку держави.