Міністр оборони України Валерій Гелетей під час інтерв'ю журналісту Романа Бочкалі підтвердив той факт, що російські терористи під час захоплення луганського аеропорту використовували тактичну ядерну зброю.

Про це журналст написав у своєму Facebook, - пишуть Факти.

Бочкала зазначив: "Росія таки застосовувала проти українських військових тактичну ядерну зброю. Це підтвердив Міністр оборони України Валерій Гелетей під час повернення української делегації з Польщі.

Зокрема, сили РФ завдали двох ударів з самохідного міномета 2С4 «Тюльпан» по луганському аеропорту. Саме з цієї причини наші військові його залишили. Удари були такої сили, що «повністю зруйнували будівлі від п'ятого поверху до підвалу» - охарактеризував міністр. Використовувалися снаряди типу 3ВБ4и 3ВБ11 в тротиловому еквіваленті потужністю до двох кілотонн - тобто 2 тис. кг тротилу.

Якщо б не «Тюльпани», ми могли б залишатися в аеропорту ще мінімум кілька місяців і нас би звідти ніхто нічим не вибив», - пояснив Гелетей причини виведення військ з аеропорту Луганська.

Ще він додав, що є обґрунтовані побоювання вважати, що подібного роду удари Росія може завдати по донецькому аеропорту. До речі, причини нашого перебування там не стільки у військовій, скільки в переговорній площині. Аеропорт може бути обміняний на Новоазовськ або інший населений пункт.

Що стосується тактичної ядерної зброї, то її застосування порушує міжнародні угоди про роззброєння. 1987 року був підписаний договір між СРСР і США про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Після розпаду Союзу тактичні ядерні боєзаряди були вивезені в Росію з території республік, що стали незалежними, зокрема й і України. Зброю мали знищити, але Росія цього не зробила. Значна частина арсеналу перебуває в режимі довгострокового збереження. У довідці, яку мені дозволили перезняти та опублікувати, детальніша інформація про те, яку саме ядерну зброю РФ використовує проти України, де вона зберігається і які її запаси".