Хворих на туберкульоз ізолювати можна лише через суд. А тим часом кількість виявлення хворих на цю недугу в обласному центрі зростає.

За 8 місяців цього року на туберкульоз в Луцьку захворіло 103 особи. Торік за цей період зареєстрували 73 хворих.

Про це стало відомо під час засідання колегії головних лікарів медзакладів Луцька сьогодні, 22 вересня. Пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

На думку заступника генерального директора обласного протитуберкульозного об’єднання по мережі Людмили Симонюк під час звернень у поліклініки хворим, які кашляють, треба найперше досліджувати мокротиння, це дасть можливість виявити, чи є в ньому мікобактерії. З її слів, в луцьких медзакладах таких досліджень проводиться дуже мало.

На що лікарі відповідають: чимало хворих відмовляються від цього аналізу. Натомість відвідувачам частіше роблять рентген грудної клітки, адже таким чином в розпал сезону захворювань на ГРВІ можна відсіяти пневмонію.

Зі слів Людмили Симонюк, варто сформувати групи ризику і запровадити обов’язкове профілактичне медичне обстеження.

Та вмовити хворих на візит до лікаря дуже складно. Адже найчастіше хворими на туберкульоз виявляються люди з неблагополучних сімей, які не поспішають зі зверненнями до лікарів.

Однак головна проблема в місті – вільний вихід пацієнтів тубдиспансеру за межі закладу. В диспансері пацієнти ходять у масках. Проте, чи дотримуються вони цього, коли виходять за ворота – ніхто не проконтролює.

«У нас - епідемія туберкульозу. З року в рік зростає кількість хворих на туберкульоз. В нас немає відповідальності. Ці хворі мають бути ізольовані, в них має бути обмежений режим», - зауважила головний лікар Луцької міської клінічної лікарні Лариса Духневич.

Та в тубдиспансері кажуть, що ізолювати можна лише через суд.

«На примусове лікування ми можемо направити пацієнтів через суд. Ми нещодавно так домоглися ізоляції кількох членів однієї сім’ї. Бабуся заразила свою доньку, і разом з ними захворіла 3-річна дитина. В нас немає закону, щоб тубдиспансер був закритий. Вони можуть вийти в двір і хто побачить, куди вони підуть далі?», - каже Людмила Симонюк. Вона додає, що захворіти на туберкульоз, контактуючи, «треба добре постаратися», тож кількахвилинний контакт зазвичай не загрожує здоров’ю.

Ще одна проблема лікування – те, що більшість хворих резистентні, тобто потребують лікування протягом 20 місяців. Однак уже за півроку туберкульозна паличка стає стійкою до медикаментів, а ці, своєю чергою, мають чимало побічних ефектів.

Разом з тим, в місті катастрофічна ситуація зі щепленнями від туберкульозу. Якщо торік за 8 місяців в пологовому будинку щепили 80% новонароджених, то цього року – лише 61%.