Андрій Федун – військовий, який не лише потрапив у полон, а й був катований ворогами. Його історію оприлюднили на сторінці Ковельського центру допомоги 51 ОМБ.

Андрій Федун родом з Шацького району, зараз йому 36 років і він має трьох дітей. Чоловіка катували вороги і він довгий час перебував у полоні. Призвали ж його 10 квітня і воював він у мінометній батареї 51 ОМБР.

Неймовірна історія Андрія Федуна розпочалася у День Незалежності, 24 серпня. «Біля Дзеркального...Десь після 12.00 почався мінометній обстріл, крили «гради» понад 5 годин!! Розгромили склад РАО, страшні взриви… Знищено майже всю техніку. На двох уцілілих машинах з цього аду виїхали 10 чоловік (разом з 2 командирами)... Андрій разом з 5 вижившими товаришами пішки почали вибиратися до своїх ...», - йдеться у повідомленні.

Наступного дня почався  мінометний обстріл росіян. 5 мінометників почали оточувати танки, БМП. Наші бійці відстрілювалися, доки були патрони. Прорвалися живими до села. Там місцеві жителі вивели їх із зони оточення на 1,5 кілометри. Залишили в зеленці, показали напрямок до своїх. Однак четвертого дня вибратись не вдалось. Ворог укріпився та оточив їх по-колу. Воду доводилось пити з болота, а харчуватись четверту добу поспіль капустою та помідорами.

На п’ятий день пробралися знову до села. Місцеві перевдягнули, намагалися вивезти, однак не змогли.  331 російська ДШБ (Кострома) чітко заявила, що якщо не здадуться, то їх всіх вб’ють. 

Шостий день – останній день на волі. Солдати разом з місцевими прийняли рішення зберегти життя - здатися росіянам.

Андрій Федун  та його товариші пройшли три полони - російський, чеченський, ополченський. «Відбили почки, зламали ребра.. Двічі розстрілювали... Відрізали вуха, пальці - не зламався. Фотографувалися з ним полуживим, з українським прапором на плечах,- наставляючи зброю та ножі», - пишуть у повідомленні.

Андрій каже, що страх зник після молитви ще перед першим розстрілом в росіян.

Тортури припинилися лише після того, як дивом його ледь живого віддали в Сніжному в табір полонених. Це вже був вересень. Дозволили подзвонити дружині.

В камері з ним було 8 чоловік. Виходив його полонений хірург з Рівного. 

Андрія Федуна обміняли 14 вересня. Він живий. Він не зламався. Він хоче поставити на ноги 8 -річного сина, 16-річну доньку.