Росіяни розгортають на захоплених територіях Донбасу свої новітні комплекси радіоспостереження, йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

Вороги слухають не тільки мобільні телефони, а й перехоплюють усі радіоперемови. Ті рації, які волонтери збирають для українських солдатів, не завжди кодують, та й їх просто мало. Солдати по мобільному телефонують рідним та дзвонять командирам, просять підкріплення, здаючи позиції. Усі розмови перехоплюють бойовики, а потім вмикають "глушилки" і починають артобстріли по місцю зосередження мобільних.

За плечима бійця з позивним "Звір" чотири війни, на нинішній, у часи технологічного прогресу, зізнається, що військові передають інформацію дідівським методом - сарафанним радіо, із сучасних засобів тільки мобільний. І хоч на його жилеті висить рація, ілюзіями щодо її якості і вмінь ворога "Звір" себе не балує, та вважає цю війну "найбіднішою". Волонтери не приховують, що нині хоч якось допомогти армійцям можуть винятково засобами цивільного зв'язку, які лише наближені до екстремальних умов.

Засоби зв'язку військового зразка, що "незламні", добре зашифровані і важко глушаться, в Україні виготовляють два підприємтсва - у Тернополі та Одесі, але досі Міноборони не замовило в них жодного пристрою. Натомість, військові купують іноземні, які працюють на фіксованих частотах.