Генерал порадив матерям військовослужбовців 51 бригади, яких підозрюють у дезертирстві, добиватися справедливості у суді, - повідомляє Інформаційне Агентство Волинські новини

Так, сьогодні близько 30 матерів військовослужбовців 51 ОМБР, яких підозрюють у дезертирстві зібралися біля однієї з військової частин у Володимирі-Волинському, щоб дізнатися у представників Генерального штабу Збройних Сил України про подальшу долю своїх синів.

Нагадаємо, 42 військовослужбовці 51 окремої механізованої бригади в кінці липня вимушено з ціллю збереження життя перетнули кордон з Росією, але згодом, не приставши на умови зрадити країну, повернулися назад. В Україні їх запідозрили у дезертирстві і тримають під вартою у Запоріжжі.

Колишній командир бригади полковник Володимир Яцків зумів організувати зустріч за матерями військових, що відбулася у клубі військової частини.

Жінки спочатку просили Яцківа, аби він взяв під особисте зобов’язання передислокацію військових із Запоріжжя у Володимир-Волинський, а вже згодом вимагали зустріч із генералами, які зараз працюють у бригаді.

До матерів військовослужбовців вийшов заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Володимир Талалай, якому вдалося дипломатично відповісти на більшість запитань. А питання до офіцера були різними як за змістом, так і за емоційним забарвленням.

Головним лейтмотивом розмови було питання можливості перевезення військових, проти яких відкриті кримінальні провадження, із Запоріжжя до місця дислокації 51 ОМБР у Володимир-Волинський.

Проте відповідь генерала була прагматичною та невтішною:

«Військовослужбовцями, котрі знаходяться під слідством, розпоряджається слідчий прокуратури гарнізону, де порушене кримінальне провадження. Для того, щоб перевести хлопців у Володимир-Волинський потрібен дозвіл прокурора, котрий веде відповідне кримінальне провадження», - розповів він.

Особливе здивування у генерала викликала розповідь однієї з матерів військовослужбовців: «Наші правозахисники казали, що до закриття справи проти наших хлопців залишаються лічені дні. Однак, з незрозумілих причин прокурор, котрий веде цю справу, починає затягування процесу та навіть вдається до тиску на військових, мовляв, зізнаєтеся, що винні, ми закриваємо справу та дамо вам два роки умовно. Поїдете додому і в армію вже не підете!»

Матері звинувачували прокурорів у тому, що вони просто бояться закривати справу без вказівки зверху.

В підсумку, генерал Талалай порадив батькам військовослужбовців добиватися рішення про закриття підозри в дезертирстві через суд та звернення до Генерального прокурора України Віталія Яреми.