Нещодавно відбулось засідання кабінету міністрів за участю віце-прем’єр-міністра України та голів обласних державних адміністрації, на якому вчергове розглядалось питання підготовки до зими.

Про це сьогодні, 29 вересня під ас апаратної наради розповів голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик.

За словами голови ВОДА розмова між посадовцями була досить відвертою. Прем’єр-міністр задавав незручні питання міністру енергетики та головам ОДА, та вимагав від них рішучих дій. Володимир Гунчик доповів, що наразі ситуація складна, Україні не вистачає 5-7 мільйонів кубометрів газу. Росія надалі продовжує вести газовий шантаж. На минулому тижні було припинено постачання реверсного газу з Угорщини.

На засіданні кабінету міністрів України було поставлено завдання максимально продовжити у 2014 – 2015 роках перехід комунальної сфери на альтернативні види палива. Було чітко доведено до присутніх, що уряд буде всіляко підтримувати населення та керівників місцевого самоврядування. Тож всі дії які пов’язані зі змішенням споживання газу та переходом на альтернативні види палива, будуть відшкодовуватись державою. Держава компенсуватиме 20% витрати на закупівлю котлів для населення. Проводяться активні дії по залученню інвесторів для модернізації комунальних підприємств, щоб максимально перейшли на альтернативні види палива.

Голова волинської ОДА Володимир Гунчик доповів, що державою перед областю поставлено завдання щоб до 2015 року не залишилось ні одного об’єкту комунальної сфери, де використовується природній газ. Тож невдовзі Волинь використовуватиме виключно деревину, торф та вугілля. У всі бюджети області на 2015 рік будуть закладені кошти для максимального переобладнання газових виробництв на альтернативне паливо. Тож голова ОДА дав зрозуміти, що держава серйозно налаштована на те щоб позбавитись від газової залежності.