У час, коли на Сході України триває неоголошена війна з Росією, коли на Волинь приїжджають труни із загиблими героями, коли багато небайдужих краян мобілізували усі можливі сили та ресурси, аби максимально допомогти армії, багато лучан ніби живуть у паралельному світі. Випити та розважитися – ось їхні пріоритети на сьогодні. А сприяють цьому торгові заклади, які попри заборону вперто продовжують продавати спиртні напої після 22-ї години. Пише Аверс-прес.

Аби переконатися на власному досвіді, чи направду в Луцьку проблема номер один – алкоголь та несанкціонований його продаж, журналісти «Аверс-пресу» напросилися до груп швидкого реагування на патрулювання у ніч із 21 на 22 вересня. І зробили певні висновки. Але далі за порядком.

БІЙКИ…

Отож, ніч була спокійною та тихою. Принаймні так сказали самооборонівці. Насправді ж ми майже не зупинялися, аби відпочити. І це при тому, що на патруль виїхало три автомобілі. А всі виклики, на які ми вирушали, так чи інакше були пов’язані з надмірним вживанням спиртного.

Так, членам групи патрулювання довелося розбороняти п’яну бійку міжнародного масштабу у нічному розважальному закладі «Terazza» та відвозити дебоширів до міськвідділку (міжнародному, бо порозумітися не змогли поляк та українець, а тому розквасили один одному писки).

«Привіт меру Романюку і його команді у міськвиконкомі, які підтримували рішення щодо продовження роботи нічних закладів. Скажу відверто, коли в «Гранд Волині» йшов по східцях, залитих кров’ю дебоширів, враження – не там, де треба, кров проливається», – написав згодом про цю подію самооборонівець, член виконкому Богдан Климчук.

І справді, видається, що так звані «вершки суспільства» та «золота молодь» – постійні клієнти цього закладу – живуть у якійсь альтернативній реальності, в паралельному світі, де немає кризи, війни, «вантажу 200», біженців… Є тільки гроші, випивка та розваги.

Інший виклик – не менш бентежний. Щоправда, їдемо уже не до мажорів. Вибиті двері квартири в малосімейці, перелякана дружина й діти... та нетверезий чоловік, який намагається довести свою правоту, – саме таку картину ми побачили, коли приїхали за вказаною адресою. До слова, самооборонівці бувають тут не вперше, очевидно, що й неодноразово транспортували дебошира на Грибоєдова.


РІШЕННЯ МІСЬКРАДИ НЕ ВИКОНУЄТЬСЯ

Не бракує у місті і п’яних компаній, які розпивають спиртні напої просто понад дорогою, навіть не ховаючись, відійшовши кілька метрів від магазину. Чому так? Як вдалося зрозуміти з розмови, єдине покарання, якого бояться, – розлючена дружина.

Тож, крім виявлення правопорушників, групи швидкого реагування промоніторили також продаж алкоголю у місті Луцьку, вже традиційно зробивши контрольні закупки у магазинах. І, чесно кажучи, не були здивовані результатами. Попри неодноразові попередження, заклади нічної торгівлі вперто продовжують продавати спиртне після 22.00 години. Зокрема, це «Цукерочка» (вул. Словацького), «Експрес Продукти» (вул. Бенделіані), «Нивка» (вул. Рівненська), «Каштан» (Київський майдан), «Гастрономія» (Кравчука, 18), «Продукти» (Гулака-Артемовського, 13а).

Цього разу активісти вирішили «позначити» магазини-порушники для громадськості і влади міста написом «Алкоголь цілодобово, рішення міськради не виконується».

Інша проблема, як не дивно, – продавчині. Окрім того, що вони продають алкоголь клієнтам, так і самі вживають його прямо на робочому місці. А потім ще й викликають ГШР. З однією такою нетверезою пані нам довелося поспілкуватися на вул. Станіславського, неподалік 24-ої школи. До слова, вона вже не вперше у нетверезому стані потрапила у поле зору патруля.

А ВЛАДА МОВЧИТЬ…

Хоча рішення міської ради про обмеження продажу алкоголю у нічний час діє з 1 червня, точки продажу на це не зважають. Мовчить і влада. Замість контролю та стягнень закриває на порушення очі. Зауважимо, за фактом порушення режимів продажу алкоголю Тернопільська міськрада зібрала на штрафах близько мільйона гривень (розмір штрафу – 6800 грн). Невже бюджету Луцька гроші не потрібні?

P.S. За повідомленням прокуратури, протягом січня–серпня обліковано 5608 кримінальних правопорушень, із загального числа яких 29,7% – тяжкі та особливо тяжкі. Серед виявлених 1496 осіб, які вчинили злочини, 26,8% перебували у стані алкогольного сп’яніння.