Прийнятий Верховною Радою закон про люстрацію не відповідає Конституції України та міжнародним нормам. Про це заявляє генеральний прокурор Віталій Ярема, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Щодо люстрації, я свою точку зору і не тільки свою, але і правознавців, які працюють в Генпрокуратурі, направив відповідний лист в адміністрацію президента. Ми свою позицію з цього приводу висловили: закон, який сьогодні прийнятий Верховною Радою і підписаний головою Ради ... у багатьох своїх пунктах не відповідає Конституції України та не відповідає вимогам міжнародного законодавства", - сказав він. Що думає про закон Конституційний суд, до виключної компетенції якого належить визначення "конституційності" законів - генпрокурор не згадав. Ярема каже, що під цей закон потрапляє близько 1 млн громадян і "порушуються принципи індивідуальної відповідальності".

Генпрокурор переконаний, що якщо цей закон вступить в силу, то Україна "породить велику кількість звернень в суди, зокрема до Європейського суду з прав людини, що викличе ... певний хаос в організації роботи". "Мені здається, що до цього закону слід підійти більш ретельно і більш виважено", - сказав він, додавши водночас, що багато представників судової гілки влади повинні підлягати люстрації. 16 вересня Верховна Рада з третьої спроби прийняла закон про люстрацію. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що під дію цього закону потрапляє близько 1 млн чиновників.

25 вересня на прес-конференції в Києві президент України Петро Порошенко повідомив, що ще не бачив остаточного варіанту закону про люстрацію і закликає представників громадськості протягом 10 днів, вивчивши цей закон, внести свої пропозиції щодо дій глави держави. Разом з тим, він зазначив, що має намір його підписати.