Бойовики продовжують наносити по позиціях АТО масовані артилерійські удари, при цьому були використані надважкі 240-міліметрові самохідні міномети типу «Тюльпан», які були помічені у бойовиків ще 19 вересня. Пише ТСН.

Під ударом "Тюльпанів", які стріляють 130-кілограмовими снарядами, потрапили житлові квартали Дебальцеве. Район біля цього міста залишається одним з епіцентрів бойових дій. Так, бойовики обстріляли позиції сил АТО неподалік Нікішиного та штурмували Малооролівку. Також найманці тричі обстріляли з мінометів та стрілецької зброї опорний пункт ЗСУ поблизу села Рідкодуб Шахтарського району та безуспішно намагалися його захопити. А біля аеропорту у Донецьку противник з ранку не припиняє спроб взяти штурмом літовище. Як стало відомо кореспондентам ТСН, штурмують позиції українських військових банда "Абхаза", яка обстрілюють термінали з усіх видів зброю та вільно перехоплюють зв'язок захисників. Але українські десантники та спецназівці запевняють, що на переговори з противником не йдуть і продовжують тримати оборону. За останні дні протистоянь вони знищили кілька сотень російських найманців. Але це не заважає бойовикам розповсюджувати інформацію, що їм нібито вдалося заволоділи летовищем.

У самому Донецьку зберігається напружена обстановка. Звуки пострілів лунають у всіх районах Донецька. Через численні осколкові пошкодження і прямі потрапляння снарядів в розподільні і магістральні газопроводи, відключено від газопостачання понад 50 вулиць, більшість з них - приватний сектор. Новий сектор можливої атаки бойовиків намітився у районі міста Попасна. Противник з "Градів" почав з ранку інтенсивно обстрілювати центр міста. В результаті обстрілу спалахнула станція швидкої медичної допомоги та пошкоджено міст. Слід зазначити, що позиції силовиків у Попасній прикривають східний фланг Артемівська. Окрім того, Попасна є важливою залізнодорожньою вузловою станцією. Загалом, як повідомляє керівник ІС Дмитро Тимчук, за минулу добу бойовики завдали понад 40 вогневих ударів по українським військам. А на мапі АТО від Інформаційно-аналітичного центру позначено біля двох десятків вогневих контактів з противником.

Росія продовжує стягувати у регіон нові сили. Як повідомляє Тимчук, в районі Петрівки Ростовської області, на відстані менше 5 км від держкордону з Україною, було зафіксовано три ракетні комплекси з охороною. Сам тип ракетних комплексів не уточнюється, це може бути як зенітно-ракетні, так і тактичні комплекси типу "Точка-У". Окрім того, помічено посилення позицій противника у захопленому Новоазовську біля Маріуполя. При цьому саме у районі Маріуполя було знову помічено російській БПЛА.

А у РНБО повідомили, що РФ стягує до кордону з Україною нові розвідувально-диверсійні групи та підрозділи спецназу Головного розвідувального управління. За словами представника РНБО Андрія Лисенка, йдеться про 100-у окрему розвідувальну бригаду з Північної Осетії, розвідувально-диверсійні групи зі складу 2-ї окремої бригади спеціального призначення ГРУ ГШ ЗС РФ (з Псковської обл.) та 22-у бригаду спецназу, що підпорядковується головному розвідуправлінню Генштабу ЗС РФ. Слід зазначити, що у рядах бойовиків продовжується боротьба за владу. Так, у "ЛНР" розвивається конфлікт між главою "ЛНР" Плотницьким, який брав участь у переговорах у Мінську, і "міністром оборони "ЛНР" Плотніковим. За інформацією Тимчука, останній обвинувачує "лідера" у зв'язках з "київською хунтою".

ВІДЕО МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ТУТ