Волинські санепідеміологи стурбовані реорганізацією їх служби: якщо не зберегти ті функції, які є зараз, то може відбутися спалах інфекційних захворювань.

Про це йшлося під час обговорення реформування держсанепідемслужби сьогодні, 30-го вересня, в Палаці культури Луцька. Пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Зокрема, начальник Головного управління Держсанепідслужби у Волинській області, головний державний санітарний лікар області Наталія Янко б’є на сполох, що їх установу необхідно зберегти, аби не виникла загроза національній безпеці.

«Ми бачимо з цими реформами чимало ризиків, от, наприклад, в постанові Кабміну про нашу реорганізацію прописна лише безпека харчових продуктів, але на нас лежить і моніторинг, і контроль щодо інфекційних захворювань. У світі є не лише вогнепальна зброя, а й біологічна. Для прикладу, під час Російсько-Швецької війні, росіяни закинули трупи інфікованих військових в табір шведів, так і перемогли. Це все треба контролювати. Ми підтримуємо реформи, але не скасування служби. Наприклад, в США створений національний інститут безпеки, здоров’я та праці, а Грузія, яка ліквідувала санепідемслужбу, наголошує нам, аби ми не повторювали ці помилки. Не можна за 90 років існування цієї служби усе відкинути», - говорить Янко.

Зауважимо, що на Волині уже зафіксовані випадки спалаху епідеміологічних хвороб.

Щодо реорганізації Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, її керівник на Волині Богдан Лозинський запевнив, що це діло потрібне.

«Як я бачу постанову Кабміну, то наша структура реорганізується виключно в інспекторську службу. Раніше на Волині були наші лабораторії в кожному районі, зараз є лише 5, але їх можна скоротити до 3-х. Ми працюємо у старому режимі й чекаємо допоки з’явиться положення про роботу», - каже Лозинський.

Громадські активісти підсумували, що пропоновані реформи – крок до зменшення дозвільних процедур і бюрократії, але необхідно не забувати про вже існуючі напрацювання.

Після спілкування за круглим столом, вироблені пропозиції надішлють у Кабмін, зокрема говорили про збереження лабораторій СЕС на Волині та збереження функцій контролю за епідеміологічною ситуацією в краї.

Пропоновані реформи відбуваються згідно з постановою Кабміну від 10-го вересня 2014 року № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади». Цей урядовий документ передбачає скорочення 17 установ і створення 7 нових.