Рівно 10 років тому корвет «Луцьк» ВМС України блискуче здійснив збір-похід у складі групи українських бойових кораблів, які брали участь у спільних із НАТО навчаннях «Кооператив партнер-2004». Пише Волинська газета.

І хто міг подумати, що збудована на київському заводі «Ленінська кузня» на початку листопада 1993-го гордість відроджених вітчизняних Збройних Сил зараз буде переживати жалюгідну долю сталевого військовополоненого, більша частина екіпажу якого підняла догори руки, здала ворогові бойовий корабель та перейшла на бік російських окупантів у Криму?!
Але факт залишається фактом: захоплений у березні ц. р. у бухті Донузлав малий протичовновий корабель «Луцьк», всупереч заявам вітчизняних політиків та обіцянкам російської сторони, досі в неволі. Кремль ще до початку агресії на Донбасі встиг нам віддати кілька старих суден та катерів, проте нової та придатної до бойового застосування морської техніки нам, здається, вже не бачити…
У цьому сенсі показовою можна вважати публічне привітання особового складу Чорноморського флоту РФ, яке з нагоди професійного свята російських моряків виголосив командувач, адмірал флоту РФ, уродженець білоруського м. Вітебськ Алєксандр Вітко:
«В нынешнем году Черноморский флот встречает праздник с особым настроением. Впервые День ВМФ мы отмечаем на российской земле, в своем доме и в соответствии с теми традициями и ценностями, которые исторически сложились в городе русской военно-морской славы Севастополе. В этой связи возобновлено проведение военно-спортивного праздника с практической демонстрацией боевых возможностей кораблей, Морской авиации и береговых войск флота.
Уже 231 год российские моряки являются гарантами мира и стабильности в регионе, и это обязывает нас соответствовать современным требованиям. Сегодня мы начали формирование мощного Черноморского флота с качественно новой составляющей морской авиации, береговых ракетно-артиллерийских войск и морской пехоты, готовим пункты базирования и экипажи для приема новых кораблей и подводных лодок. Это сложный и трудоёмкий процесс, который закладывает фундамент будущего флота, как на ближайшую, так и на долгосрочную перспективу».
Таким чином, доля захоплених росіянами 17-ти бойових кораблів ВМС України, досі залишається невідомою. Власне, як і корвета «Луцьк», який би міг дуже допомогти ефективно захищати морський кордон України біля Маріуполя, де сам-на-сам із окупантами воюють лише легкі прикордонні катери… Прикро також, що ніяких зусиль для порятунку ув’язненого українського бойового корабля не здійснюють і партнери з НАТО, які спільно проводили миротворчі навчання і разом із «Луцьком» боролися з міжнародним тероризмом у Середземному морі…

Відео з архіву ТСН