16 липня 2014 року Президентом України Петром Порошенком підписано Закон України "Про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", яким розширено коло осіб, що є учасниками бойових дій. Про це повідомляє прес-служба Волинської ОДА.

Згідно Закону, право на отримання статусу учасника бойових дій мають військовослужбовці (резервісти, військовозобов'язані) та працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу Міністерства внутрішніх справ України, військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших утворених, відповідно до законів України, військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення.

Також право на статус учасника бойових дій мають  працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися до участі в АТО, у порядку встановленому законодавством.

Порядок надання статусу учасника бойових дій цими особам, категорії таких осіб та терміни їх участі (забезпечення проведення) в АТО, а також райони антитерористичної операції  визначено Кабінетом  Міністрів України.

Після отримання статусу учасникам бойових дій та видачі відповідного посвідчення  відповідно до статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» надаються такі пільги:

 - безоплатне одержання ліків;

- першочергове зубопротезування;

- забезпечення санаторно-курортним лікуванням;

- 75% знижка плати за користування житлом та комунальними послугами;

- 75% знижка вартості палива;

- безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту;

- користування при виході на пенсію чи зміні місця роботи поліклініками та госпіталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи; 

- щорічне медичне обстеження;

- першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах;

- використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час;

- переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників;

- першочергове забезпечення жилою площею;

 - одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель;

- першочергове право на вступ до житлово-будівельних (житлових) кооперативів;

- позачергове користування всіма послугами зв’язку та влаштування до закладів соцзахисту населення;

- на території інших держав надається право на позаконкурсний вступ до ВНЗ та переважне право на вступ до ПТНЗ.

Пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, учасникам бойових дій підвищуються в розмірі 25%  від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України, в межах бюджетних призначень, встановлених законом про держбюджет.