Депутата Милятинської сільської ради Іваничівського району Юрія Грицюка засудили до п’яти років позбавлення волі з трирічним іспитовим терміном за те, що він систематично перевозив молодих жінок до Республіки Польща для роботи повіями.

Разом з Юрієм Грицюком по справі проходить ще одна молода жінка, яка побажала лишитися анонімною. На суді дівчина повідомила, що у Польщі займалася проституцією, має 6-літню дитину, а її чоловік перебуває у місцях позбавлення волі.

З матеріалів справи відомо, що починаючи з 2009 року обвинувачений привіз на територію Польщі близько 10 українок. При розгляді справи Луцьким міськрайонним судом жінки, які власне й працювали повіями розповідали, що зверталися до Юрія Грицюка з проханням знайти їм роботу в Польщі, адже були з ним знайомі і знали, що він часто їздить за кордон. Однак ніхто навіть не здогадувався, що батько 6 дітей Юрій Грицюк везе їх на роботу в готель, де вони повинні були надавати послуги сексуального характеру.

Жінка, яка також проходить по справі та звинувачується ще й у вербуванні дівчат також розповіла, що не знала, що працюватиме повією, але погодилася через безвихідь. А згодом почала вмовляти й інших українок прийняти умови праці та погодитися на такий вид заробітку. Слідство констатувало цей факт як вербування.

Хоча сама підсудна не вбачає у цьому складу злочину, адже запевняє, що просто розказувала «новеньким дівчатам» як їй працюється.

З матеріалів справи відомо, що були й такі жінки, які відмовлялися «розважати» іноземців і намагалися повернутися додому. Та з першого разу не вдавалося, адже власник готелю, який дівчата називали борделем, забирав у всіх паспорти. І лишень після скандалів та погроз звернутися у міліцію жінкам таки вдавалося повернутися на Україну.

Зрештою Луцький міськрайонний суд засудив Юрія Грицюка до 5 років позбавлення волі з 3-річним іспитовим терміном, а вербувальницю до 5 років позбавлення волі, але з 2-річним іспитовим терміном за ч.2 ст. 149 ККУ.

Однак прокурор Генадій Хомук подав апеляційну скаргу, у якій просить вирок Луцького міськрайонного суду скасувати та постановити новий, яким Юрія Грицюка та підсудну визнати винними у торгівлі людьми за ч.3 ст. 149 ККУ, тобто в складі злочинного угрупування і призначити покарання – Грицюку у виді 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна, а підсудній у виді 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Обвинувачений Юрій Грицюк заперечує проти скарги прокурора і не визнає того, що возив дівчат на роботу сексуального характеру, і переконує, що скоїв злочин лише у тому, що ухилявся від сплати податку при перевезенні їх через кордон. Чоловік вважає, що він просто «перейшов дорогу» своїм конкурентам – таким же перевізникам, як і він. Юрій Грицюк запевняє, що його конкуренти возили людей за кордон дорожче і саме тому і почалася усі ці перипетії.

Обвинувачена також виступала проти задоволення апеляційної скарги прокурора.

У свою чергу головуюча колегії суддів Лідія Хлапук намагалася з’ясувати у прокурора Геннадія Хомука чим він мотивує перекваліфікацію обвинувачення і тим самим вказує, що підсудні діяли у складі злочинної групи.

Зрештою виходячи з того, що прокурор Геннадій Хомук не надав суду достатньо доказів існування злочинної групи колегія суддів ухвалила скасувати вирок Луцького міськрайонного суду, а справу направити новий судовий розгляд у новому судовому складі.