Під час проведення оперативної наради в Луцького міського голови директор ТзОВ «Місцевий обчислювальний центр» Валентина Нестерук доповіла про стан розрахунків населення міста Луцька за житлово-комунальні послуги.

Станом на 1 січня 2014 р. заборгованість населення міста за житлово-комунальні послуги становила 45 416 000 грн., а з врахуванням заборгованості за газо- та електропостачання – 50 496 000 грн.

Станом на 1 вересня 2014 р. заборгованість за житлово-комунальні послуги залишилась практично на тому самому рівні. Заборгованості за газо- та електропостачання зменшилась на 1 мільйон.

Отже за 2,5 місяця 2014 року місто має 11 562 000 грн. боргу за утримання будинків, 17 876 000 грн. за опалення. 8 070 000 грн. за гарячу воду, 793 000 грн. за постачання гарячої води, 4 950 000 за холодну воду, 2 177 000 грн. за вивіз сміття.

Міський мер сказав, що добре розуміє, що прибутки лучан останнім часом зменшились, у зв’язку із станом економіки та зростанням курсу долара, але його дивують випадки коли лучани «маючи по 5 квартир» і задаючи їх в оренду, не платять за комунальні послуги. Натомість пенсіонери, «в яких назавжди є гроші на хліб», платять за компослуги справно.

Микола Романюк звернувся до свого заступника Лариси Соколовської та до керівників комунальних підприємств з проханням розібратись у ситуації.

Лариса Соколовська повідомила, що міська влада разом із комунальниками вже вивчала дану проблему. В ході її розгляду з’ясувалось, що серед найбільших неплатників люди з багатодітних або неблагополучних сімей, судимі та безробітні.

Микола Романюк налякав лучан тим, як подібну проблему вирішили у Німеччині – «Не можете утримувати чотирикімнатну квартиру – подавайте, переходьте у двокімнатну». Заступниця міського голови Лариса Соколовська підтримала мера зауваживши, що міській раді потрібно серйозно віднестись до пропозиції зменшення житлових метрів неплатникам комунальних послуг, бо це, на її думку, єдиний спосіб вирішити дану проблему.