Смолоскипна хода Луцьком, приурочена до 72-ї річниці створення Української Повстанської Армії, відбулась сьогодні, 14 жовтня. Сотні лучан долучились до урочистого дійства, пройшовши центральною частиною Луцька до Старого міста з факелами у руках, скандуючи патріотичні гасла. Пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Охочі таким чином вирішили вшанувати річницю заснування УПА та усіх полеглих за незалежність героїв. Зібрались надвечір на території меморіального комплексу «Вічна слава», звідки збирались рушити містом у супроводі правоохоронців, працівників ДАІ та пожежників.

Проте, ще навіть не вийшовши за територію меморіалу, учасники потрапили у конфлікт. Чоловік, який представився бійцем батальйону «Айдар» закликав молодих людей зняти балаклави. Мовляв, він воює на Сході з відкритим обличчям, ризикуючи життям, оскільки сепаратисти, захопивши в полон таку людину, в живих не залишать.

Молоді люди відповіли чоловіку на гасла «Слава Україні», проте маски знімати відмовились.

Зрештою, під гучні кличі «Слава Україні!» колона рушила з меморіального комплексу. Першими йшли представники Козацького стрілецького братства під проводом отамана Віктора Федосюка.

За рухом колони пильно спостерігали правоохоронці, а ДАІшники супроводжували рух активістів, відтісняючи автомобілі. Також, задля безпеки, за колоною рухались пожежники.

Учасники скандували патріотичні гасла «Слава Україні!», «Героям слава!», «Україна – понад усе!», «Одна, єдина, соборна Україна!», «Схід і Захід – разом!». Пригадали присутні і головних ідеологів УПА, вигукуючи «Бандера, Шухевич – герої України». Враховуючи агресію країни сусіда та анексію ним Криму, на часі були гасла «Бий москалів – складайте трупи!», «Москалів – на ножі!». Ну і, звичайно, не обійшлось без традиційного «привіту» президенту Росії «Путін – (нехороша, нечесна людина)., - авт.».

Перехожі із захопленням спостерігали за факельною ходою та світлом смолоскипів, чимало з них фільмували те, що відбувалось, на мобільні телефони.

А водії автівок, які проїжджали повз, сигналили в такт гаслам, які скандував натовп.