Луцький міськрайонний суд Волинської області розпочав допит свідків хабарництва в медустанові. Люди кажуть, що гроші давали на цукерки до чаю, а лікарі усе заперечують, - пише Інформаційне агенство Волинські новини.

Судове засідання розпочалося сьогодні, 15-го жовтня.

Про обвинувачення розповідає прокурор.

«Обвинувачення стосується вимагання і отримання неправомірної вигоди на суму 15 тисяч 900 гривень за підтвердження, або продовження громадянам групи інвалідності. Всього у провадженні задокументовано 29 епізодів злочинної діяльності, відповідно, стільки ж є і свідків. Сьогодні допитали вже 5 свідків, ще стільки ж планується допитати до кінця дня», - розповів прокурор відділу Волинської обласної прокуратури Володимир Лисюк.

Як з’ясували ще на початку судового засідання, розгляд справи відбувається щодо трьох працівників Луцької міської медико-соціальної експертної комісії, які займалися наданням чи продовженням громадянам групи інвалідності.

Зі слів прокурора, будучи службовою особою, перебуваючи в службовому кабінеті, голова Луцької міської медико-соціальної експертної комісії Лариса Зарадюк отримувала від лучан неправомірну грошову вигоду. Зокрема, 15-го січня 2014-го року вона отримала 7200 гривень за безперешкодне підтвердження групи інвалідності.

Окрім того, прокуратура висуває обвинувачення ще по двох працівниках Луцької міської медико-соціальної експертної комісії: Вірсти Василя та лікаря-невропатолога Галети Наталії.

Василь Вірста сказав, що без свого захисника, який не зміг прийти на засідання, не буде давати пояснення, а Наталія Галета частково визнала свою провину.

РОЗПОВІДЬ СВІДКІВ ПРО ТЕ, ЯК ВОНИ ДЯКУВАЛИ МЕДИКАМ І ЧОМУ:

«Викликали мене 11 лютого 2014 року на прийом, аби я отримала групу. Сказали на 12. 00, а я чекала аж до 15.00. Як сидиш в чергах, то спілкуєшся з людьми. Мені говорили, що як не дати грошей лікарю, то тоді направляють у Вінницю в реабілітаційний центр і їхати треба за свій рахунок. Тому я дала Зарадюк 350 гривень, щоб мене не відправили у Вінницю, а тут підтвердили групу», - розповідає лучанка Валентина Дьоміна.

«Я мав інвалідність другої групи, зараз третя. Давав гроші лікарю. Я чув від людей, що треба «подарунки» давати. Так скрізь казали - і на вулиці, і в лікарні. То я так і вирішив дати по 200 гривень, типу як подяку. Це було так: я прийшов отримувати групу, стали мене перевіряти, Віра і Зарадюк мене слухали і дивилися, то я витягнув гроші зі свого карману і положив їм у карман, вони не відмовлялися. Мені перед цим вони нічого не казали, що треба давати гроші», - розповів під присягою бити чесним лучанин Володимир.

Як з’ясував прокурор під час розгляду судової справи, гроші чоловік дав лікарям до того, як медики вручили лучанину підтверджуючі документи про інвалідність.

«Ходять чутки, що аби отримати чи продовжити групу інвалідності, треба лікарям дати грошову винагороду. Я передавала десь 300 гривень невропатологу Галеті, добровільно, в оглядовій кімнаті. Передала на всяк-випадок, аби точно продовжили мені групу», - розповідає свідок у справі Ірина.

«Я працює санітаркою в лікарні. Була я на комісії 5-го липня і давала гроші на цукерки пані Зарадюк – 100 гривень. Я дала від себе, ніхто мені не казав, що треба давати», - пояснює лучанка Карпюк.

«Я дала 200 гривень, ну, просто дала і все, для Зарадюк. Гроші їй поклала в кишеню під час огляду», - каже Зоя Хоміцька.

«Мене оглянули і я подякувала – дала тисячу гривень головному лікарю в руки. Дала тисячу гривень, бо так усі говорять в лікарні. Дала, бо казали, що як не дати, то не продовжать групу. Лікарі про це мені не казали, а говорили люди в лікарні. Ми живемо в такій системі, і я думала, що кругом дають, то треба і тут дати, а от зараз я розумію, що це незаконно», - пояснює ситуацію лучанка Ірина Борисюк.

Після того, як опитали усіх свідків - суд оголосив перерву.

Так, у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини голова Луцької міської медико-соціальної експертної комісії Лариса Зарадюк наголосила, що з обвинуваченням не погоджується.

«Звичайно, я не погоджуюся з тими обвинуваченнями. Ні одна людина в Луцьку цього не скаже», - запевнила Лариса Зарадюк.

Щодо того, звідки виникають розмови в коридорах медзакладу, що потрібно лікарям давати гроші в кишеню, медик відповіла так: «Це ж.., ну, звідки ми це можемо знати, ви самі знаєте».

Зауважимо, що оскільки свідків майже 30, то справа може затягнутися не на один тиждень.

Нагадаємо, ще в 2009-му році редакція повідомляла, що за отримання груп інвалідності на Волині вимагали хабар. А нещодавно волинську медичку судили за хабар