Ліміти споживання газу, доведені для міста, ставлять під загрозу зриву опалювальний сезон.

Про це під час засідання Антикризового енергетичного штабу у Волинській облдержадміністрації 15 жовтня повідомив Луцький міський голова Микола Романюк. Пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Він розповів, що вдруге звертається з листом до голови ОДА, тому що опалювальний сезон у Луцьку під загрозою зриву. Лімітів споживання газу не вистачить не лише на подачу гарячої води, а й на опалення.

Так, Луцьку зменшили ліміт споживання газу на 35%, у той час, коли для Ковеля його зменшили на 21%, для Нововолинська – на 23%. Він вважає, що це не відповідає принципам побудови нової країни та життя по-чесному.

З його слів, наразі місту бракує 4 мільйони метрів кубічних газу для опалювального сезону, водночас, влітку для підігріву води місто використовує 2,2 мільйона метрів кубічних.

«Я розумію аргументи Банади і Кудрявцева, але коли порівну – то порівну. У наступному році ми зробимо серйозні кроки і нам буде потрібно значно менше газу, але зараз ми входимо в опалювальний сезон, лучани в мене питають, яким він буде, а я не можу дати відповідь», - зазначив Микола Романюк та закликав керівництво області повернутися до розгляду питання лімітів споживання газу для Луцька.

Своєю чергою, голова ОДА Володимир Гунчик повідомив, що Луцьк наразі зменшив споживання газу не на 30%, а лише на 20%, в той час, як Ковель – на 75%, Володимир-Волинський – на 66%. Таким чином, мовляв, створюється баланс газу, який є в області. Оскільки окремі міста перевиконують зменшення споживання газу, вони дають можливість іншим недовиконувати доведені ліміти.

Під час наступного засідання штабу планують дати чітку відповідь за всіма цифрами та і пропозиціях, які будуть враховані під час прийняття кінцевих рішень на початку опалювального сезону.

Очільник департаменту ЖКГ облдержадміністрації Володимир Банада пояснив, що торік область спожила 116 мільйонів метрів кубічних газу, а відповідно до постанови Кабміну про скорочення споживання газу на 30% цьогоріч області виділили 81 мільйон кубометрів газу. У відповідності до цього ліміту, обсяг газу пропорційно поділили за всіма містами, керуючись таким алгоритмом, як кількість метрів квадратних опалюваної площі.

Володимир Гунчик зауважив, що у минулому сезоні Луцьк споживав більше газу, подаючи гарячу воду цілодобово, а зараз це зіграло злий жарт проти міста.

Окрім цього, він повідомив, що у розрахунках за газ у Луцьку була присутня корупційна складова, коли власники котельні на вулиці Карбишева, «змінювалися, як рукавички».

Насамкінець, він закликав департамент ЖКГ облдержадміністрації, Луцькраду та усіх теплопостачальників знайти нормальний алгоритм роботи, коли працювати доводиться «на межі фолу».