Протягом дев’яти місяців 2014 року на Волині легалізовано працю 605 найманих працівників. Позбувшись статусу «трудового нелегала», вони отримали 1,1 мільйона гривень офіційної зарплати, а бюджет – додаткових 560 тисяч гривень  ПДФО і ЄСВ. Про це повідомляє прес-служба ГУ ДФС  у Волинській області.

Найбільше найманих працівників легалізовано у Луцькому районі -  156, які неофіційно працювали переважно у сільськогосподарській галузі. На Горохівщині, яка теж має розвинутий аграрний сектор, за цей час статус офіційно працевлаштованого отримали 138 осіб. У переліку територіальних громад, де процеси легалізації найманої праці теж досить активні, – Маневицький район і м. Ковель.

Враховуючи майбутню децентралізацію влади, питання трудових нелегалів незабаром постане особливо гостро, - вважає в.о. начальника ГУ ДФС у Волинській області Віталій Чуй.

«У складних соціально - економічних районах бюджети потребуватимуть додаткових коштів, а громадяни - соціального захисту. Сільськогосподарські райони та міста Волині мають певний ресурс для забезпечення додаткових надходжень у місцеві скарбниці за умови повної легалізації найманої праці. У тому, щоб працівники мали достойну легальну  зарплату, а бюджет –  надходження, повинні бути зацікавлені як органи місцевого самоврядування, так і самі наймані працівники,» - зазначив Віталій Чуй.

Нагадаємо, що ПДФО належить до бюджетоутворюючих податків для місцевих бюджетів. За 9 місяців 2014 року на Волині до обласного бюджету надійшло 170,2 мільйона гривень цього платежу, а місцеві скарбниці  отримали 510,6 мільйона гривень ПДФО.