На Луганщині неподалік Щастя та Веселої Гори нарешті припинилися обстріли. Бійці з обох сторін домовилися про перемир'я, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Епіцентром боїв став міст, яким перевозять вугілля з копалень на ТЕЦ. Бійці особливих ілюзій щодо стратегічного значення об'єкту не мають.

"Що з цього, що з іншого боку – солдати. Поки ми отут один в одного стріляємо, іде поділ цього транспортного потоку. Вугілля виросло з 800 до 3,5 тис. за тонну", - кажуть прості бійці.

Обстріли були дуже щільні. Бойовики клали дуже близько одна від одної по кілька десятків мін. Хвостові частини цих смертельних снарядів досі стирчать деінде з дерев, землі чи укріплень.

Лише кілька днів тому сторони домовилися про локальне перемиря.

"Було здійснено зустріч з представниками протилежної сторонни. З тієї сторони також були офіцери. Будемо сподіватися, що слово офіцера вони дотримаються", - розповів командир солдатів.

Позиції українських військових із 92-ої механізованої бригади та бандформувань сепаратистів розташовані за 200 м одні від одних. Бійці спілкувалися з ворогом на одній частоті під час боїв, а нині можуть навіть перегукуватися та здалека бачити один одного.

За час протистояння українські воїни встигли вивчити і вогневі позиції бойовиків, і типи наявної в них зброї, і навіть позивні людей, котрі проти них воюють. У тамтешньому дозорі, показують, стоять зовсім молоді хлопці з позивним "Фунтик".

Снайперами у ворога працюють жінки – "Багіра" та "Янгол". Вони стріляли бронебійними кулями калібру 12,7. Ті пробивали не лише бронежилети, а навіть окремі деталі в танках.

Від артилерійських обстрілів покосилися навіть дерева у прилеглому лісі. Солдати 92-ої бригади жартують, що навчилися розподіляти дрижання землі від падіння снарядів на кілька категорій.

"Ламбада – це легкий обстріл. Середній – це AC/DC. Ну а якщо Rammstein – це щось", - розповідають бійці з передової.

Поміж дерев і кущів повно розтяжок і секретів. Одну із таких пасток військові виявляють і знешкоджують просто на очах журналістів.


Попри всі намагання "викурити" хлопців із 92-ої з позицій, бійці харківської бригади залишаються там, де й стояли. І не втрачають почуття гумору перед телекамерою. "Особисте побажання президенту Росії – нафти вам по 60 доларів за барель!", - переказує "вітання" один із бійців під дружний регіт його бойових товаришів.

Підтримувати настрій і бойовий дух цим хлопцям допомагають вісточки з рідних місць.

"Особливий привіт Лозовій, перша школа. Нам надіслали цукерки. Дякуємо діткам, молодці, дух підіймають", - розповідає один із солдатів, показуючи патріотичний дитячий малюнок.