Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували нові випадки порушень правил агітації, а саме поширення агітаційних матеріалів без вихідних даних передбачених законодавством. Про це повідомляє прес-служба організації.

Відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України», друковані матеріали передвиборчої агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб відповідальних за випуск. Проте чимало суб’єктів виборчого процесу не дотримуються цих вимог.

На території 20 виборчого округу спостерігачами ОПОРИ 15 та 16 жовтня зафіксовано агітпродукцію, а саме плакати та банери, з рекламою кандидата Володимира Вдовенка без вихідних даних. Такі факти виявлені у місті Горохів та селі Сокіл Рожищенського району. Також у місті Горохів та в селі Копачівка Рожищенського району були зафіксовані банери без вихідних даних із рекламою висуванця ВО «Батьківщина» Романа Карпюка.

У 21 окрузі були розміщені сітілайти кандидата в народні депутати Олександра Гавришука без вихідних даних. 10 жовтня така політична реклама була зафіксована у місті Ковель на вулиці Незалежності та бульварі Лесі Українки. В іншому районі міста, на трасі в сторону Ягодина, також без вихідних даних на білборді висіла реклама кандидата в депутати від партії «Сила людей» Сергія Дружиновича. Після усних зауважень спостерігачів через кілька днів вихідні дані на цих рекламних площах були доклеєні.

Аналогічні порушення виявлені і зі сторони партій. Так, 12 жовтня у місті Ковелі на вулиці Незалежності біля агітаційного намету ВО «Батьківщина» було розміщено щит із політичною рекламою партії без вихідних даних. 16 жовтня в Ковелі на будівлі готелю «Лісова пісня», за адресою бульвар Лесі Українки, 12, був розміщений білборд із рекламою Блоку Петра Порошенка без вихідних даних.

Схожий факт зафіксували й представники ВО «Батьківщина» у тому ж окрузі в селищі Ратне. 9 жовтня вони виявили два банери з політичною рекламою Блоку Петра Порошенка. Ця реклама була розміщена на стіні ресторану «Волинь» за адресою вулиця Центральна, 11. На цих банерах були відсутні відомості про замовника та виробника реклами. Після того, як представники партії подали заяву в міліцію, на банерах був доклеєний скотчем папір із необхідними вихідними даними.

Також в селищі Стара Вижівка 15 жовтня серед виборців поширювались листівки від Блоку лівих сил України, на яких не було зазначено жодних даних про замовника та виконавця робіт.

Без вихідних даних поширюють політичну рекламу і в 23 виборчому окрузі. Так, в селищі Маневичі на будинку на вулиці Горького, 7 розміщено банер із рекламою Блоку Петра Порошенка без зазначення вихідних даних. Зафіксовано це було спостерігачами ще 8 жовтня. До цього часу рекламу із порушенням закону не прибрали.

А в селищі Колки Маневицького району агітатори партії «ЗАСТУП» роздавали виборцям агітпродукцію, серед якої був церковний календар без вихідних даних. На цьому календарі були вказані логотип та назва партії, а також номер політичної сили у виборчому бюлетені.