У монастирі отців Василіан, що в Луцьку, проводиться перший собор на рівні церкви та єпархії. Сюди з'їхалися священики, монахи, миряни та представники мирянських спільнот Луцького екзархату Української греко-католицької церкви з Волинської та Рівненської областей.

Такий собор, кажуть священики, потрібен для того, щоб настоятелі церковних парафій змогли обмінятися досвідом у вирішенні духовних питань. Інформує ТРК «Аверс».

Екзархальний собор, який проходить у монастирі отців Василіан, приурочений до 25-ї річниці виходу Української греко-католицької церкви з підпілля. Священики розповіли, що більш ніж півтори сотні років тому, російський імператор Микола І, видав указ про ліквідацію греко-католицької церкви, побоюючись розвитку українізації. З того часу й почався занепад.

Нині греко-католицька церква відроджується. Тож священики скликали собор, щоб вирішити духовні питання, які стоять перед ними - настоятелями парафій.

Душпастирі кажуть: зараз як ніколи потрібно рятувати людей від споживацького ставлення до релігії. Парафіяни йдуть до храму лише тоді, коли їм щось потрібно попросити в Бога.

Екзарх Луцький владика Йосафат розповів: «В сучасному світі на жаль все більше пропагується культ споживацтва і тимчасових інтересів, буває навіть, що часто до храму людина приходить за якоюсь потребою. Наприклад хоче освятити дім, хоче освятити авто… Важливо усвідомити християнина, що місце де він зустрічається з богом, місце де він розвиває своє духовне життя, це є парафія. Там людина має нагоду зустріти Христа».

Натомість, миряни, які прийшли на собор, на відміну від священослужителів, називають іншу проблему.

Парафіянин Володмир: «Треба більше працювати зараз з молоддю. Більше працювати над духовністю, над внутрішнім багатством людини. Того що дуже багато речей зараз нагадують наслідки бездуховності комуністичного режиму, це тепер дуже сильно відображається».