Сьогодні в Брюсселі стартують тристоронні газові переговори у форматі Україна-Росія-ЄС. Україна та Євросоюз вже узгодили спільну позицію. Результатом перемов має стати проміжна угода, що дасть гарантії поставок палива в Україну та стабільність транзиту до Європи.

Зранку єврокомісар Гюнтер Еттінгер чекає в себе українського міністра палива і енергетики Юрія Продана і російського міністра Олександра Новака. Про це йдеться в сюжеті ТСН

Буквально вчора єврокомісар був в Україні, де узгоджував переговорну позицію з українським урядом. Європа передусім хоче забезпечити собі безперебійні поставки газу і його транзит. У Києві домовилися про те, що потрібна тимчасова угода. Документ має містити гарантії, скільки газу постачає "Газпром" і як "Нафтогаз" за нього розраховується. Ключовим в угоді має бути те, що сторони не можуть змінити її положення в односторонньому порядку. 

Газові питання обговорювали і на недавньому саміті в італійському Мілані і президенти Петро Порошенко та Володимир Путін. Там окреслився певний прогресс. Зокрема, звучала ймовірна ціна на газ в 385 доларів за тисячу кубометрів до кінця зими і в 325 доларів за літній період. Однак нез'ясованими залишаються питання боргу, його суми і в скільки траншів його виплачуватимуть.

Тому є вірогідність, що проміжну угоду узгодять вже сьогодні, однак з огляду на тривалість і складність переговорів робити однозначний прогноз зробити неможливо.