Ситуація, яка склалася після вступу у дію 1 жовтня постанови Кабміну «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», де були змінені норми споживання газу населенням, спричинила велику кількість звернень обурених споживачів та певні негативні наслідки.

Про це під час прес-конференції сьогодні, 21 жовтня, повідомив голова правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя. Пише Інформаційне агенство Волинські новини.

З його слів, нова постанова демотивує волинян використовувати лічильники, а саме - зменшить бажання їх використовувати в півтора-два рази. До прикладу, якщо у людини є газова плита та централізоване гаряче водопостачання, норма споживання газу була зменшена до 6 метрів кубічних на одну особу на місяць, тоді як норма споживання до 1 жовтня цього року становила 9,8 кубометрів на місяць.

Для порівняння, якщо у людини є газова плита, але відсутнє централізоване гаряче водопостачання та газовий водонагрівач, ліміт використання газу для неї відтепер становить 9 кубометрів на особу за місяць. Раніше ця позначка була 18, 3 метра кубічних. Газова плита та газовий водонагрівач, відповідно, 18 метрів кубічних після жовтневою постанови, і 23, 6 кубометрів - до неї. І, насамкінець, користувачам з індивідуальним опаленням відтепер можна споживати лише 7 кубометрів газу на квадратний метр опалювальної площі, тоді як можна було – 11.

Як аргументував Мирослав Коротя, зменшення вищевказаних норм не означає реальної економії газу, а приведе лише до позбавлення споживачів стимулів встановлювати прилади обліку газу. Таким чином, незахищені верстви населення будуть сплачувати за газ в рази більше. Отже, заборгованість за споживання природнього газу у значній мірі збільшиться.

Загалом, на Волині 7, 5 мільйона кубометрів газу будуть сплачувати волиняни, які не мають лічильників. Раніше ця сума сягала позначки у 24 мільйони. Різниця очевидна – 16 мільйонів кубометрів газу, тож вона буде покладена на ПАТ «Волиньгаз».

«Де ж ми будемо брати такі кошти? Це – прямі збитки підприємства. Ми буемо звертатись до регулятора з проханням збільшити тарифи на постачання та транспортування газу, аби погасити цю різницю. І вони будуть змушені погодитись», - обурюється голова правління ПАТ «Волиньгаз».

Також він зауважив, що у випадку, якщо ситуація залишиться такою ж, як вона є, усі тарифи збільшать на 25 %.

«Щодо позбавлення стимулу споживачів економити газ: люди не ставитимуть лічильників, але при цьому, оплачуючи менше, використовуватимуть ту ж кількість газу. 1350 гривень – така вартість встановлення лічильника. Загалом же, нарахування на одного споживача, який не користується обліковими приладами – 7 гривень на місяць. А, отже, встановлення лічильника є нерентабельним. Адже за рік споживач, у якого немає лічильника, платитиме трохи менше 90 гривень», - резюмував очільник «Волиньгазу».

До слова, 55 110 волинських споживачів користуються газом без лічильників. Тож, 74, 3 мільйона гривень необхідно для того, аби встановити лічильники усім волинянам.