В Україні діє схема так званої «оптимізації» виплати податку на додану вартість. Окрім маловідомих фірм та компаній, у цій схемі також була помічена одна з нафтотрейдерських компаній групи WOG, співвласником якої є народний депутат Ігор Єремеєв. Пише IPress.

Про це у своєму матеріалі в "Схемономіка, або Як майже безкарно "заробити" на ПДВ" пише Іван Гонта.

Тільки за перший квартал 2014 року ТОВ "ВОГ Рітейл" завдяки такій схемі "оптимізації" податку на додану вартість використало понад 100 млн грн.

Автор пояснює, що суть цієї схеми достатньо проста: фірми, які в більшості своїй не мають жодних активів, багаторазово перепродують один одному нафтопродукти, а точніше - папери на право їх придбання.

Самі контори при цьому змінюються. Одні зникають, інші, використовуючи відомий бренд, змінюються (або змінюють назви). Загалом, відбувається оптимізація витрат і доходів та поділ праці,а в підсумку держава недоотримує податки, що йдуть до реальних організаторам такої "схемної" роботи.

"Наприклад, луцька податкова сумно констатує, що "по ланцюгу поставки на суму ПДВ 85,9 млн грн кінцевий постачальник ТОВ "Юрай" НЕ отримував пально-мастильні матеріали, НЕ імпортував їх на митну територію України і НЕ мав жодних основних засобів, власних або орендованих виробничих потужностей, зокрема, обладнання для переробки паливно-мастильних матеріалів, транспортних засобів, відповідного персоналу", - йдеться в матеріалі Івана Гонти.

Проте за фактом цих порушень було лише "складено акт про неможливість проведення зустрічної звірки ТОВ "Юрай" з висновками про неможливість підтвердження реального здійснення операцій.

"Невстановлені особи, які діяли за попередньою змовою, перебуваючи на території Києва, з метою прикриття незаконної діяльності у період 2011-2013 років повторно створили шляхом реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності... ТОВ "Юрай" - йдеться також матеріалах.

Однак державі все одно запропонували повернути ПДВ її учасникам.

В результаті перевірка головного ТОВ "ВОГ Рітейл" "порушень взаємин з контрагентами" не виявила.

Автор констатує, що найбільшими вигодонабувачами, які в січні-березні цього року скористалися податковим кредитом, сформованим ТОВ "ВОГ Рітейл", виявилися ПАТ "Арселорміттал" (Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.), яке отримало ПДВ в сумі 16,4 млн грн, ТОВ "Альянс Холдинг" - 15,8 млн грн, ТОВ "Формула" - 9,1 млн грн, ПАТ "Укртрансгаз" - 4,8 млн грн.