Українські прикордонники почали активно облаштовувати блокпости на лінії безпеки в межах Донецької та Луганської області між територіями, які контролюють бойовики та українська армія.

Про це повідомив речник РНБО Андрій Лисенко, новину передає "Преса України".

"Державна прикордонна служба здійснює заходи з облаштування смуги безпеки вздовж лінії бойових зіткнень в межах Донецької та Луганської областей, а також проведення режимних заходів у контрольованих підрозділами АТО районах", - сказав він.

"Зокрема, на основних автомобільних шляхах облаштовуються контрольні пункти в'їзду/виїзду, на яких здійснюється перевірка паспортних документів та огляд транспортних засобів", - додав Лисенко.

Він повідомив, що прикордонники налагодили гнучку взаємодію з українською армією та правоохоронцями.

"Такий додатковий контроль вже дає перші результати. Так, учора на одному з блокпостів біля Маріуполя прикордонний наряд затримав 2 громадян України, які вантажним автомобілем "Мерседес" перевозили велику кількість нової побутової техніки (понад 40 од.). Вантаж їхав без супровідних документів, а лише з "Дозволом" від керівництва терористичних організацій. За даним фактом порушено кримінальне провадження за збут краденого майна", - повідомив Лисенко.

"Заходи, що вживає Держприкордонслужба, є вимушеними та мають на меті убезпечити громадян України, що проживають на територіях, прилеглих до зони конфлікту, від дій незаконних збройних формувань та іншої протиправної діяльності", - пояснив він.

"У деяких місцях блокпости співпадають, в деяких ми облаштовуємо нові. Військові блокпости не завжди знаходяться на автошляхах, там, де потрібно нам. Наше завдання не пропустити злочинних елементів з зони, яку ми не контролюємо, в зону, яку контролюють наші сили", - сказав він.

Нагадаємо, що у РНБО повідомили, що українські військові мають докази того, що російська армія розстрілювала бійців антитерористичної операції на Донбасі з реактивних систем "Смерч".