Демонтувати меморіальні плити та символи тоталітарного режиму на меморіальному комплексі «Вічна слава», що у Луцьку, пропонують у міській раді.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту сьогодні, 22 жовтня. Пише Інформаційне агенство Волинські новини.

Ініціаторами колективної пропозиції щодо демонтажу окремих елементів меморіалу виступили члени Братства ОУН-УПА, організації політв’язнів та репресованих, Ліги українських письменників, ГО «Пам'ять Волині», Асоціація Козацьких Стрілецьких Братств України. Розміщення радянської символіки на меморіальному комплексі вони називають не інакше, як «наругою над свідомістю волинян».

 

«На території у 0,7 гектарів землі розміщені бетонні плити вічної пам’яті з іменами партійних керівників та бійців НКВС (КГБ), які проводили насильницьку мобілізацію, вбивали вояків УПА та знищували їхні тіла, здійснювали розкуркулення, вантажили у товарні ешелони мирне населення та відправляли в Сибір. Вони були знищені воякам УПА за терор протягом 1944-1956 років», - йдеться у зверненні.

 

На думку представника від вищезгаданих організацій, який виступив доповідачем з пікантного питання, не може бути у сьогоденні меморіалу слави, який увіковічнює усе спричинене тоталітарним режимом горе.

«Не можна шанувати славу, якої не може бути. Це - злочин проти людства. На меморіалі – плити, що символізують енкавидистів, які загинули від рук наших же хлопців. Наприклад, кат Федоришин, який вбив мого брата, помер в Шацьку аж в 92 роки, там його і поховали. Тобто, на цій території немає справжніх могил, це лише символічні плити. Вони символізують тих людей, які робили терор на Волині», - зазначив він.

Вислухавши доповідь, депутат Луцькради Богдан Шиба запропонував внести питання до реєстру, та попросити у Міністерства культури згоди на реконструкцію й демонтаж окремих елементів меморіалу відповідно до указу Президента про демонтаж комуністичних символів та пам’яток тоталітаризму.

 

«В мене 11 років тому помер батько, і що мені тепер викидати його нагороди та ордени у вбиральню? Я не буду цього робити. У той час людина також проливала кров, захищаючи свою країну, і території України також. Захищаючи імперію, вони захищали і свою частку, рідних та близьких. Такі були часи. Якщо на меморіалі слави й є якийсь орден, його можна залишити, як символ героїв того часу. Серед них можуть бути прізвища справжніх патріотів України, і що, їх також здирати?», - зауважив депутат Луцької міської ради Анатолій Бірюков.

 

Однак, він зазначив, що повністю погоджується із демонтажем комуністичної символіки.

На це Богдан Шиба відповів, що прізвища тих людей, які воювали в Червоній армії чи в партизанських загонах – на стеллі. А ось імена «стрілків» та «енкаведистів» - саме на плитах, де немає імені жодного із рядових солдатів.

Утім, перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук наголосив, що меморіальний комплекс варто переіменувати, бо «Вічна Слава» - недоцільна та застаріла назва.

«Я дуже й дуже сумніваюсь, що під плитами на меморіалі нічого немає. Там може бути й прах. І навіть прах «енкаведиста» треба по-християнськи перенести й захоронити на цвинтарі. У них можуть бути родичі й близькі. Не можна геть усе позбивати й позривати. Хтось прийде до пам’ятника афганцям, хтось - чорнобильцям, хтось до Небесної Сотні. Варто досконало вивчити ситуацію. Просто так усе трощити і ламати, це - неправильно. На чому ми будемо виховувати внуків?», - звернувся посадовець до членів профільної комісії.

 

Також він наголосив, що цілком можливо, що людина, похована під плитами, не вчинила жодного злочину проти України, то для чого ж тоді переносити її прах?

«Серед тих, хто працював в органах, теж були люди, яких система змусила там працювати, бо іншого вибору у них не було. Якщо партійний керівник трощив склади та палив церкви – то це одна справа, а якщо не чинив злочину проти України – зовсім інша», - мудро продовжив Святослав Кравчук.

Тоді Богдан Шиба запропонував написати звернення до Міністерства культури, аби те надало дозвіл на реконструкцію меморіального комплексу, а вже у Міністерстві створять комісію, яка й перевірить, що підлягає демонтажу, а що - ні.

Більшість обранців громади з такою думкою погодились.

Нагадаємо, раніше питання щодо реконструкції та перейменування меморіального комплексу в Луцьку, а також усунення зображень тоталітарних вождів та написів часів тоталітарного режиму з пам’ятників на Волині, розмовляли у Волиньраді.