У Києві сільських голів та громадських активістів навчали правовим аспектам управління громадою. Про це інформує прес-служба Волинської обласної організації Спілки юристів України.

10 – 11 жовтня 2014 року у Києві відбувся дводенний тренінг «Мистецтво управління громадою – правовий аспект». Учасниками були сільські голови та працівники виконавчих комітетів сільських рад, що представляють 21 одну громаду із семи регіонів України та представники громадських організацій із цих регіонів.


Від Волині участь в семінарі взяли: Терпелюк Є.М. - сільський голова Озерцівської сільської ради Ківецівського району; Квока О.М. - секретар Боголюбівської сільської ради Луцького району; Мельничук А.М. – землевпорядник Підберезівської сільської ради Горохівського району та Єлов В.А. – голова Волинської обласної організації Спілки юристів України.

Захід відбувся в рамках проекту «Високоякісний правовий супровід для малих громад», що здійснюється Всеукраїнською коаліцією з надання правової допомоги за фінансової підтримки Посольства Королівства Норвегії в Україні.

Основною метою заходу було надати учасникам низку винятково практичних правових порад, які були би корисні для застосування в повсякденній роботі.

Протягом першого дня тренінгу учасники обговорили низку питань, пов’язаних із регулюванням земельних правовідносин. Вони мали можливість поспілкуватись з одним із найкращих фахівців в галузі земельного права – доктором юридичних наук, юридичним радником проекту USAID «Агроінвест» Павлом Кулиничем. Було розглянуто перспективи реалізації земельних питань 2014 року, повноваження сільських рад у сфері регулювання земельних відносин та шляхи їх вдосконалення. Окрему увагу учасники зосередили на особливостях укладення та виконання договорів оренди земель сільськогосподарського призначення у сільській місцевості.

Також учасники мали можливість задати власні питання та дістати професійну пораду, як вирішувати конкретні проблемні ситуації в своїх громадах.


Про організацію правової роботи в місцевих радах, критерії правомірності рішень посадових осіб органів місцевого самоврядування говорив Микола Глотов, виконавчий директор Рівненського відділення «Комітету виборців України».


Протягом другого дня тренінгу учасники розглянули можливості забезпечення сільського населення безоплатною правовою допомогою, особливості виконання органами місцевого самоврядування обов’язків по забезпеченню доступу громадськості до публічної інформації.


«Такі заходи дуже корисні для нас. Я особисто вперше на такому тренінгу, де доступною мовою можна отримати корисну інформацію. Це дуже відрізняється від тих заходів, до яких ми звикли», - каже Людмила Синишина, Рідкодубський сільський голова (Хмельницька область).


«Дякую за таку можливість дізнатися щось нове. Ми сільські голови, як правило не юристи, але щодня мусимо вирішувати юридичні задачі. Тому цей проект загалом і тренінг зокрема дуже став нам у нагоді. Думаю робота всіх тут присутніх ОМС стане більш юридично грамотною. Буде менше проблем із оскарженням наших рішень», - відмітив Микола Ногачевський, сільський голова з Рівненщини.


Тренінг став проміжною точкою для розбудови подальшої співпраці НУО та місцевих громад. Учасники відмітили, що набуті знання стануть в нагоді у щоденній роботі їхніх органів місцевого самоврядування та дозволять покращити рівень правозастосування у громадах.