Російські бойовики хазяйнують на українських шахтах. Про це у коментар Gazeta.ua розповів голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

"Країна не підготовлена до осінньо-зимового періоду. Існує велика загроза, що взимку всі залишимось без електрики. Кращою ситуація може бути в Києві, бо тут президент та уряд. І це столиця. Будуть аварійні відключення. Тоді все зупиниться. Уявіть, хтось в цей час опиниться на операційному столі", - обурюється він.

Голова профспілки зазначив, що на складах залишилося вугілля на тиждень: "Маємо складну ситуацію з запасами вугілля. Залишаються на вісім-дев'ять днів на деяких складах теплових електростанцій і теплоцентралій. Вони вже працюють в щадному режимі. Тому введено квоти на постачання електроенергії. Не тільки для підприємств, але й для населення. За планом нині на складах теплоелектростанцій мало бути 5 мільйонів 350 тисяч тон вугілля. Проте маємо лише 1 мільйон 550 тисяч. А ще теплоцентралії, які теж на третину забезпечені".

Волинець підкреслив, що українцям варто запасати дровами.

"Уряд, мабуть, не орієнтується, що відбувається. Люди повинні знати правду. Знаючи ситуацію запасалися б дровами, буржуйками. Влада нічого не зробила для покращення ситуації. Можна було не зупиняти роботу шахт, які знаходяться на звільнених територіях. Також вкласти невеликі інвестиції на оснащення шахт. Не розуміють, що завести вугілля у великій кількості з-за кордону не вдасться. І технічно, і дорого. На це немає коштів. А купувати вугілля в Росії небезпечно. Тому що, коли вдарять морози Росія припинить постачання", - розповів він.

Голова профспілки розповів, що сепаратисти хазяйнують на шахтах: "Продовжують забирати скільки хочуть вугілля. Вивозять з заводів все, що тільки бачать. Переважно — на металолом. Доводять шахти до розвалу. Втручаються в їх роботу. Привозять туди російських фахівців — менеджерів. Ті ставлять завдання — встановлюють норми видобутку вугілля, постачань. Проте ніхто з них не гарантує, що шахтарям виплатять зарплату. Бойовики не дають вивозити вугілля на іншу територію України. Хоча це державна власність. Така сама ситуація на приватних шахтах, які належать ДТЕКу чи "Метінвесту" (власник Рінат Ахметов — Gazeta.ua)".

Волинець додав, що сьогодні працюють 136 шахт.