Питання повернення вулиці Галшки Гулевичівни історичної назви Вірменська не отримало одностайного схвалення серед членів громадської ради при облдержадміністрації та викликало тривалу жваву дискусію. Пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Про звернення представників вірменської общини міста стосовно перейменування вулиці поінформувала голова комісії ради з питань гуманітарного розвитку Світлана Шульга під час засідання громадської ради 29 жовтня. Ця пропозиція викликала рішучий спротив серед членів ради. Так, дехто звертав увагу на те, що питання потрібно було піднімати тоді, коли вулиця, навіть за часів Незалежності, носила ім’я Паші Савельєвої. Громадські діячі повідомили, що мешканці вулиці обурені, дізнавшись про нові плани перейменування вулиці.

«Не викидати за борт ім’я Галшки Гулевичівни» закликав колег Андрій Бондарчук, який, втім, не заперечує проти існування вулиці Вірменської у Луцьку.

Своєю чергою, Світлана Шульга зауважила, що мова йде не про повне перейменування вулиці, а лише про її частину.

Петро Гоцалюк розповів, що питання піднімали вже впродовж років. Вперше, з його слів, з листом щодо перейменування вулиці представник вірменської общини звертався у міськраду перед проведенням фестивалю нацменшин. Тоді, зі слів Петра Гоцалюка, «все благополучно заглохло». Громадський діяч наголосив, що перший загиблий на вулиці Інститутській вірменин Сергій Нігоян «пояснив для нього вірші Тараса Шевченка». Саме після загибелі героя Небесної сотні він, мовляв, пригадав обітницю перед керівником вірменської общини і підняв питання перед депутатами міськради. Він зазначив, що дуже поважає Галшку Гулевичівну і пропонує перейменувати лише частину вулиці. На його думку, свого часу вулицю назвали «злочинно недбало».

Петро Савчук запропонував організувати засідання круглого столу із вирішення питання та вислухати усі пропозиції вірменської общини, врахувати інтереси усіх сторін та досягнувши компромісу.

Насамкінець, голова ради Ігор Дильов оголосив, що члени ради підготують лист до депутатів Луцької міськради стосовно цього питання.