ДП «Укрзалізничпостач» 22 жовтня за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Вог Аеро Джет» на постачання дизпалива на суму 1,27 млрд грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель». Пишуть Наші гроші.
Замовлено 60 тис тон дизпалива. Виходячи з вартості й обсягів – ціна за тонну склала 21 204 грн. Це на чверть менше, аніж ціна, яку «Вог Аеро Джет» початково пропонував на торгах – 28 200 грн./т.
При цьому вартість заявки «Вог аеро джету» з невідомих причин була знижена ще до акцепту. Це зробило цю пропозицію найдешевшою, оскільки на момент розкриття найменша заявка по одному з лотів була від ТОВ «Елемент ойл» – 21 300 грн./т.

Окрім того на «ВДЗ» розміщене повідомлення про внесення змін до договору про зниження ціни закупівлі. Однак на скільки ж зменшили ціну «Укрзалізничпостач» не повідомляє.

За даними OilNews, гуртова ціна на дизпаливо у період 20-27 жовтня, тобто на момент укладення угоди, складала 17 520 грн./т.

Нагадаємо, розкриття пропозицій по даному тендеру відбулося 18 вересня. На участь у торгах подалися три компанії: «Вог» і «ВК Імпекс» на два лоти, а також «Елемент оіл» на один з них. Пропозиція «Елемент оіл» була на 25% дешевшою від конкурентів, компанія пропонувала дизель по 21 300 грн./т. Однак фірму відхилили за неповний пакет документів. Відтак «Вог» з «ВК Імпекс» розіграли торги з різницею в 5%.

Фірма «Вог Аеро Джет» входить у паливну групу «Континіум» народного депутата Ігоря Єрємєєва. Кінцевим власником офіційно записана голландська фірма «Вест Оіл Групп Холдинг Б.В.». За даними «ВДЗ», компанія почала вигравати тендери у грудні минулого року. За цей час вона отримала держзамовлень на 3,98 млрд грн., більша частина суми припала на тендер «Укрзалізничпостачу», розіграний ще з однією «рідною» компанією «Укрпостач-Нафтотрейд».

Власником «ВК Імпекс» є Микола Голанов, відомий як начальник відділу технічної експлуатації АЗС тієї ж групи «Континіум». «Імпекс» зареєстрований у Луцьку на одній адресі ще з низкою компаній – з місцевою філією «Золотого Екватора» Єрємєєва та ТОВ «Дельта Вест Оіл Груп». Зараз власником останньої фірми є вищезгадана голландська компанія «Вест Оіл Груп Холдінг Б. В.». А першими засновниками були партнери Єрємєєва по «Контініуму» Степан Івахів та Сергій Корецький.

«Елемент ойл» заснував київський бізнесмен Ігор Везіков. Він також відомий як засновник ТОВ «Торгівельна компанія «Вертус». Раніше податківці звинувачували «Вертус» у несплаті податків при поставці палива контрагентам зі станції Шебелінка Харківської обл. (Шебелінське нафтогазове родовище).