Борги із виплат зарплати працівникам можна гасити із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, якщо правильно розподілити його ресурси. Про європейський досвід розповідають волиняни. - пише Інформаційне агенство Волинські новини.

Головний роботопошуківець області – директор Волинського центру зайнятості Раїса Кучмук пропонує впровадити європейський досвід «боротьби» із заборгованостями зарплати, про який дізналася в Польщі.

Про це вона розповіла під час презентації Центру кар’єри в Луцькому педагогічному коледжі сьогодні, 31-го жовтня.

«Ми знаємо, що Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в примусовому порядку відраховує із зарплати певну суму до цього бюджету. Втім, з нього виплачують гроші і незастрахованим особам, а це - десь 15 мільйонів гривень щороку. Як бачимо – це рівно та сума, якої не вистачає на погашення боргів із зарплат людям, з якими роботодавець не розрахувався. Як показує європейський досвід, борги може гасити Фонд, а потім, держава забирає ці кошти у роботодавця завдяки судам і повертає їх Фонду. Це ми побачили, побувавши 5-16 жовтня під час зустрічі з колегами у Люлінському воєводстві у Польщі», - розповіла Раїса Кучмук.

Та додала, що цю ідею вона спробує донести нашим чиновникам.