Печерський суд присудив штраф активістові Автомайдану, якого звинуватили в «хуліганських діях» проти військового прокурора. Цей випадок минулого тижня став топ-новиною у соцмережах: громадський активіст і адвокат Дмитро Карп облив водою військового прокурора Анатолія Матіоса. Інцидент стався під час зустрічі Матіоса з батьками бійців 51-ї ОМБ, яких три місяці тримали в Запоріжжі, звинувачуючи у дезертирстві («УМ» докладно писала про цю справу). Пише Україна молода.

До свого заступника рідних вояків направив Генеральний прокурор Віталій Ярема, який у той день поспішав на засідання РНБО. Але замість співчуття стривожені батьки зустріли зовсім іншу реакцію.

«Такого хамства ми ще не бачили. Нас із порогу обізвали «всеядними тваринами» і заявили, що ми істоти з низьким рівнем IQ, тому з нами немає про що говорити. Матіос постійно кричав на нас «не махайте в мене перед носом руками», «відійдіть». Було таке враження, що ми йому заважаємо», — розповідає мама одного з бійців Юлія Вєбнєва, яка була свідком інциденту. Як жартували пізніше активісти, така поведінка прокурора мала всі ознаки істерики, з якої найефективніше виводити двома способами: холодною водою чи ляпасом. Схоже, Дмитро Карп спробував випробувати перший. Прокурор жартів не зрозумів і викликав міліцію, тож активістам, які приїхали підтримати батьків вояків, довелося, крім Генпрокуратури, попікетувати і біля Печерського райвідділку міліції, визволяючи свого товариша.

Щоправда, у своїй скарзі до представників столичної «феміди», яку вчора розглядали в Печерському районному суді, Анатолій Матіос жодним словом про водні процедури не згадав. Не з’явився до зали суду і він сам, пославшись на нагальні справи. Натомість Дмитрові Карпу інкримінували вживання нецензурної лайки на адресу військового прокурора. З усіх свідків цю інформацію підтвердила лише свідок обвинувачення — працівниця прокуратури, але цього було достатньо, щоб суддя винесла обвинувальний вирок і засудила активіста до штрафу у розмірі 85 грн. Активісти, в принципі, таким вироком задоволені й уже оголосили збір коштів на оплату штрафу. «Якщо це ціна питання, щоб поставити на місце чиновника, який дозволяє собі таку поведінку, то ми готові і далі так робити», — прокоментував «УМ» рішення суду Дмитро Карп.

Активісти мають намір і надалі тримати в полі зору справу бійців 51-ї бригади. «У цій справі відчувається зацікавленість військового прокурора Матіоса та інших високих чинів. Вони свідомо «закатують хлопців у асфальт», щоб приховати власнi прорахунки. Але ми хочемо, щоб правда взяла гору», — каже Дмитро Карп.

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора у Володимирі-Волинському громада урочисто, як героїв, зустрічала бійців 51-ї бригади, яких таки перевели із Запоріжжя до місця дислокації. Окрім рідних та друзів, зустрічати військових прийшли місцеві активісти, а також студенти місцевого педколеджу та інші небайдужі жителі міста.

До Володимира-Волинського разом iз бійцями приїхали і активістки «Жіночої сотні» із Запоріжжя Світлана Василюк та Ольга Сторчай, які всі ці три місяці разом з іншими активістами підтримували бійців. Жінки розповідають, що за три місяці хлопці стали для них рідними, бо опікувались ними по-материнськи: годували їх, прали одяг, організували їхнє лікування і не давали спокою запорізькій міліції, влаштовуючи пікети та інші акції протесту.

Після повернення бійці написали рапорт на відпустку на 20 днів і вже поїхали до родин. Однак активісти мають намір довести цю справу до кінця і зняти з хлопців усі обвинувачення. «Проблеми в армії найвиразніше проявилися в долі 51-ї бригади, особливо в долі резервістів, яких висмикнули з мирного життя і кинули в бій. І зробити зараз цих хлопців цапами-відбувайлами — оце буде справжня зрада. Це розуміють уже не лише в регіоні, а й по всій Україні, тому спустити цю справу на гальмах уже не вдасться», — запевнив «УМ» відомий волинський активіст і бард Сергій Шишкін.